Сънната апнея ускорява стареенето

Сънната апнея ускорява стареенето, но лечението й може да обърне процеса, съобщи електронното издание „MedicalExpress“, позовавайки се на резултати от изследване.

Обструктивната сънна апнея засяга 22 милиона души в САЩ и е свързана с повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни удари, инсулти, диабет и други хронични заболявания, предава БТА.

Изследователи от училището по медицина на университета на Мисури установиха, че нелекуваната апнея ускорява процеса на стареене и че подходящото й лечение може да забави и дори да обърне този процес.

Той се измерва чрез кръвен тест, който анализира ДНК и използва алгоритъм за изчисление на биологичната възраст на човека.

„Ускоряването на стареенето не е уникално за сънната апнея, то се причинява и други фактори като пушене, лошо хранене, замърсяване“, каза Рене Кортес, преподавател във факултета по детско здраве и във факултета по акушерство и гинекология на университета.

Кортес изследва 16 възрастни непушачи, които имат сънна апнея и контролна група от осем души, които не страдат от сънна апнея. Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание „European Respiratory Journal“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply