Спането на светлина пречи на съня

Излагането дори на умерено околно осветление по време на нощния сън, в сравнение със спането в слабо осветена стая, уврежда сърдечносъдовата функция по време на сън и увеличава инсулиновата резистентност на следващата сутрин, съобщава ново проучване на „Northwestern Medicine“, цитирано от БГНЕС.

„Резултатите от това проучване показват, че само една нощ излагане на умерено стайно осветление по време на сън може да влоши регулацията на глюкозата и сърдечносъдовата система, които са рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром“, казва главният автор на проучването д-р Филис Зи, началник на отделението по медицина на съня в Медицинското училище на Северозападния университет „Файнберг“ и лекар от „Northwestern Medicine“. „Важно е хората да избягват или да сведат до минимум излагането на светлина по време на сън“.

Вече има доказателства, че излагането на светлина през деня повишава сърдечната честота чрез активиране на нервната система, която ускорява работата на сърцето и повишава бдителността за посрещане на предизвикателствата на деня.

„Показахме, че сърдечният ритъм се увеличава, когато спим в умерено осветена стая“, казва д-р Даниела Грималди, съавтор на първото изследване и асистент по неврология в Северозападния университет. „Въпреки че спите, автономната ви нервна система се активира. Това е лошо. Обикновено сърдечният ви ритъм заедно с други сърдечносъдови параметри са по-ниски през нощта и по-високи през деня“.

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление, било то от устройства, излъчващи светлина в помещенията, или от източници извън дома, особено в големите градски райони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята и/или държат телевизора включен.

Излагането на умерена светлина кара организма да премине в състояние на повишена готовност. В това състояние се увеличава сърдечният ритъм, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта, с която кръвта се отвежда до кръвоносните съдове за приток на кислород.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply