Продават емблематичен портрет на Мерилин Монро на търг

Аукционна къща „Кристис“ ще предложи на търг през май известния портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол при първоначална цена от 200 милиона щатски долара. Това ще превърне творбата в най-скъпото произведение на изкуството на 20-ти век, продавано на търг, съобщи АФП.

Портретът, рисуван от Анди Уорхол през 1964 г., „е най-значимата картина на 20-и век, която ще бъде продадена на търг“, се посочва в прессъобщението на аукционната къща.

Представители на компанията съобщиха на пресконференция, че прочутият портрет на Мерилин Монро принадлежи на фондацията на Томас и Дорис Аман от Цюрих, Швейцария, която ще дари приходите от продажбата за „подобряване на живота на децата по света чрез здравни и образователни програми“.

Абсолютният рекорд, поставен при продажба на произведение на изкуството на търг, се държи от „Спасителят на света“ на Леонардо да Винчи, продадена на търг на „Кристис“ в Ню Йорк през ноември 2017 г. за 450,3 милиона щатски долара, сочат данни от класация на АФП.

„Жените на Алжир“ на Пабло Пикасо държи рекорда за творби от 20-и век. Тя бе продадена през май 2015 г. на търг на „Кристис“ за 179,4 милиона щатски долара.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply