Как изглежда Русия на бъдещето в заключителната част „Граничен пост 2“ от Дмитрий Глуховски

Авторът на поредицата „Метро“ и „Текст“ и един от най-върлите критици на руския президент Владимир Путин прави плашещо пророчество за съдбата на Русия в постапокалиптичния роман.

С напрегнатата и мрачна постапокалиптична творба „Граничен пост“ руският писател Дмитрий Глуховски се завърна към страховитата атмосфера на бестселъровата си трилогия „Метро“. В романа, появил се първо като аудиосериал на Storytel, един от най-върлите критици на политиката на президента Владимир Путин рисува стряскащо реалистичен и ужасяващ свят от близкото бъдеще, в който въображение и реалност се преплитат.

На пазара пък вече може да откриете „Граничен пост 2“ – достойното продължение на тази мрачна и притеснително реалистична притча, в която Глуховски прави своето пророчество за бъдещето на Русия и отправя предупредителен призив към човечеството.

Всичко в тази книга може да бъде истина…

Изолирана от целия свят, Русия е опустошена и обезлюдена след жестока гражданска война, ограничена до малка територия около все така гордата Москва. Отвъд  мъглата на Волга, където от години цари мъртвешка тишина, нещо обаче идва – за ужас на жителите на граничния пост, охраняващ последния оцелял мост. Младият офицер Юра е изпратен с армейска част да разбере какво се е случило там, а сетне заедно с шепа оцелели трябва да отнесе информация за страховитата заплаха обратно в Москва. Но донася и още нещо със себе си…

В столицата обаче подобни новини не са добре дошли. Те не влизат в плановете на Негово Императорско величество, Повелителя импера­тор и Московски самодържец Аркадий Михайлович. Там пропагандата е заменила изцяло фактите, а личността на  владетеля и неговия готвен за канонизиране баща не подлежат на критики. Благородниците и висшите военни живеят богато и разпуснато, докато опасността не достига границите на града. И само тук-таме някой се досеща, че това не е обикновен бунт.

Но няма нищо по-крехко от въздушните кули на лъжата тогава, когато проглушителният писък на разрухата е на път да унищожи всичко човешко.

Напрегнат и на места ужасяващ, „Граничен пост 2“ се превръща в сурова и безмилостна постапокалиптична сатира и безмилостно пророчество. Роман, който издига Дмитрий Глуховски в безмилостната „съвет“ на руската душа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply