Колко е имуществото на испанският крал Фелипе VI?

Испанският крал Фелипе VI оповести за първи път личното си имущество. То е на стойност 2,6 млн. евро. Испанският кралски дворец разкри имуществото на монарха в безпрецедентен ход, целящ да спечели уважението и доверието на гражданите.

Стъпката идва в момент, когато социалистическото правителство на Испания е на път да приеме декрет за засилване на прозрачността, отчетността, ефективността и образцовия пример на монархията в страната.

Испанското кралско семейство все още се възстановява от поредицата скандали, в които беше замесен бащата на Фелипе – бившият крал Хуан Карлос I, съобщава Евронюз. Хуан Карлос отдавна е обвиняван във финансови злоупотреби, като е укривал състоянието си в чужбина, в държави от Персийския залив. Разследванията на испанските и швейцарските прокурори за сделките на бившия крал бяха отложени.

Бившият крал, станал популярен в Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко, беше принуден да абдикира в полза на сина си през 2014 г. на фона на разкрития за разточителния му начин на живот.

Дворецът заяви, че богатството на Фелипе се състои от около 2,6 млн. евро в спестявания, разплащателни сметки и ценни книжа, както и произведения на изкуството, антики и бижута.

Кралят няма недвижими имоти или каквито и да било финансови сделки в чужбина, заяви служител на двореца, като добави, че той се е отказал от наследството си от Хуан Карлос.

В изявлението на двореца се отбелязва също, че Фелипе е платил данъци върху всичките си доходи.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply