Светът отново гледа към филмовия фестивал в Кан 

Международният филмов фестивал в Кан се завърна в обичайния си формат през май, след като миналата година беше организиран през юли заради коронавирусната пандемия, предаде Франс прес.

Проявата ще продължи до 28 май.

Седемдесет и петото издание на кинофестивала беше открито с прожекция на зомби-комедия на френския режисьор Мишел Азанависиюс, отличен с „Оскар“ за филма си „Артистът“ (2012). Азанависиюс промени наименованието на филма на „Final Cut“, за да не се смесва първоначалното заглавието „Z“ с буквата, която се превърна в символ на подкрепата за руското нашествие в Украйна.

Двадесет и един филма, включени в конкурсната програма, ще се борят да наследят миналогодишния носител на „Златна палма“ – „Титан“ на режисьорката Жулия Дюкурно.

Сред участниците в надпреварата с новите си филми са петима предишни призьори – белгийците Жан-Пиер и Люк Дарден с „Tori And Lokita“ („Тори и Локита“), шведският режисьор Рубен Йостлунд с „Triangle Of Sadness“ („Триъгълник на тъгата“), японецът Хирокадзу Корееда с „Broker“ („Брокер“) и румънецът Кристиан Мунджиу с новия си филм „RMN“.

Пет са и жените режисьори, чиито филми са включени в конкурсната програма. Сред тях е френската режисьорка Клер Дени, която се представя със „Звезди по пладне“ с Робърт Патинсън.

В надпреварата отново е включен руският режисьор Кирил Серебренников, който напусна страната си. Известният с критиките си към властта кинодеец ще се съревновава с филма си „Жената на Чайковски“.

Извън конкурсната програма ще бъдат показани кинотворбите на двама украински режисьори – „Естествена история на разрушението“ на Сергей Лозница и „Bachennya Metelyka“ („Butterfly Vision“) на Максим Наконечни.

Председател на журито на кинофестивала в Кан ще бъде френският актьор Венсан Лендон, който наследява на поста американския режисьор Спайк Лий. Актрисата Виржини Ефира ще бъде водеща на церемонията по откриването.

Форест Уитакър, отличен като най-добър актьор през 1988 г. за превъплъщението си в образа на Чарли Паркър във филма „Птица“ на Клинт Истууд, ще бъде удостоен с почетна „Златна палма“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply