Как да изберем подходящата връхна дреха за завършек на нашата визия?

Какво представлява връхната дреха?

Връхната дреха е тази част на облеклото, която е неговия завършек. Тя се поставя след като сме сложили всеки останал елемент от нашата визия, но това не означава, че е последна по важност.

Независимо от това, че поради климатичните особености, когато времето е топло, връхната дреха се превръща в не задължителен елемент, тя е едновременно необходимост и  средство за представяне на стил и класа.

Можем да разграничим няколко основни вида връхни дрехи, които трябва да присъстват в гардероба на всеки мъж, ценител на своето удобство и прецизност към външния вид.

Открояваме мъжки якета, сака, палта, парки, елеци, жилетки и тренчкоти.  Можем да отбележим, че основния фактор, по който определяме кое да изберем да облечем, е спрямо това дали времето е топло или студено, сухо или дъждовно.

Каква връхна дреха да изберем за топло и слънчево време?

Повечето мъже неглижират връхната дреха като елемент от своето облекло през топлите месеци от годината. Разбира се, когато е горещо, ние искаме да имаме колкото се може по – малко дрехи върху себе си.

Но в прохладните летни вечери бихме имали нужда от нещо връхно, което не само да ни държи лека топлина, но и да придава представителност на нашата вечерна визия. Да не говорим колко непостоянно може да бъде времето през пролетта, например.

Лененото сако е оптимален вариант за мъжете през това време от годината, защото не запарва, поддържа хладно и е едновременно подходящо за формална и неформална визия.

Вълнената жилетка също е удачен вариант, именно поради същите свойства на вълната, както на лена – не запарва и е подходяща както за минусови, така и за плюсови градуси.

Освен климатичните условия, спрямо които избираме връхната си дреха, трябва да съобразим и други фактори – цветове, съчетание. Цветово е важно да избираме винаги такива връхни дрехи, които или да поставят интересен акцент в изчистена неутрална визия или да придават стил и елегантност в неутрални цветове при по – дръзка и цветна визия, каквато е лятната.

Каква връхна дреха да изберем за студено и дъждовно време?

Когато времето захладнява, акцентът в облеклото очаквано се поставя във връхната дреха и именно тя става центъра на внимание в цялостната визия. Когато избираме такава за студено време не трябва да пестим средства. Трябва да избираме материи, които са естествени и топлят. Заслужава си инвестицията в нещо качествено, защото залагаме здравето си тук, не само визията.

Освен необходимото условие да топли и предпазва от намокряне, тя трябва да изглежда добре както спрямо нашата физика, така и спрямо съчетанието от дрехи, които сме избрали.

Мъжко яке

Якето е сред най – често предпочитани връхни дрехи, именно поради широкото си приложение.  Когато избираме такова за късна есен и за зимата, то препоръчително е да се спрем върху яке от естествен пух, тъй като те топлят най – много. Добре е да има качулка или дебела яка, която да спира ледения вятър да се докосва до гърдите и шията, откъдето лесно се настива.

Когато търсим яке за дъждовно и влажно време, което е характерно за пролетта и началото до средата на есента, то често срещан избор са якета тип Парка, с качулки от естествена кожа, както ветроустойчиви и водоустойчиви такива. Този тип се изработват предимно от полиестер. Тук качулката е почти задължителен елемент.

Тренчкотът е оптимален вариант за мъже, които търсят едновременно връхно яке, което държи топлина и предпазва от влага, но и стои елегантно и може да се съчетава с бизнес формална визия.

Яке бомбър е популярно предложение сред световно известните марки мъжко облекло и се изработва от топла вълна. То е подходящо за ежедневна употреба и за съчетание с дънки, блузи, пуловери и неформални обувки.

Палто

Следващата най – разпространена връхна дреха е палтото, което е може би най – стилната и класна такава и е подходящо както за строг официален външен вид, така и в съчетание с ежедневни дрехи.

Палтото се характеризира с това, че дължината му достига под ханша, обикновено до коленете. Тя не е строго определена и може да достига до глезените. Спрямо нашата физика и височина можем да изберем точния модел с дължина, която ще ни отива.

Палтото основно се изработва от вълна, именно поради свойствата на вълната да топли добре. В състава му присъства и вискоза, благодарение на която платът е мек на допир. Кройките на повечето палта на световните брандове в мъжката мода, са съобразени именно с желанието на мъжа да изглежда стилно и да създава удобството да бъде носено върху костюм. Те се изработват предимно в неутрални цветове, като най – често срещан е класическият черен вариант.

Други предпочитани цветове са графитено сиво, кафяво, а напоследък бордото също се нарежда сред тях. Когато обаче съчетаваме последния цвят с останалата част от облеклото ни, е добре да съобразим да изберем дрехи, които не са прекалено дръзки на цвят и да се ориентираме към бежово, кафяво и черно.Когато гледаме палтото спрямо модните тенденции, то можем да отбележим, че карето е винаги на мода.

Има и олекотени модели палта, които се изработват от вълна в добавка с полиамид. Те са подходящи за не прекалено ниски температури.

Съхранение

Както вече споменахме, не трябва да се пестят средства, когато говорим за връхни дрехи. Качеството на материала, от който се изработват е от съществено значение и именно това в съчетание на дизайн, кройка и бранд, които избираме, определят цената.

Когато говорим за якета и палта, можем да имаме предвид, че става въпрос за инвестиция във времето и при правилното им съхранение, те могат да ни съпътстват и да бъдат неизменна вещ в гардероба ни всяка зима в продължение на години.

Когато времето се затопли е добре да ги приберем в торба за съхранение, поради това, че при наличие на молци, могат да съсипят дрехата. Трябва да се съхраняват на закачалка от дървен материал или метална, която обаче е дебела и широка, за да може да издържи на тежестта на якето или палтото, които в повечето случаи тежат.

Тази статия е написана в партньорство с Кардучи – водещ бранд мъжко облекло. За да видите нашите предложения за връхни дрехи и да откриете подходящата за Вас, посетете сайта ни.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply