За какво помага консумацията на едно яйце на ден

Консумацията на повече яйца намалява риска от сърдечносъдови заболявания и инсулт, според проучване на Пекинския университет. Причината е, че яйцата повишават „добрия“ холестерол. Дори едно яйце на ден е достатъчно за осезаеми резултати в тази област.

Изследователите са установили, че ако консумирате по едно яйце на ден, това ще увеличи „добрия“ холестерол в организма. Първият автор на изследването д-р Ланг Пан заяви: „Малко изследователи са проучвали връзката между консумацията на яйца и сърдечносъдовите заболявания.“ Учените са набрали 4778 жители на Китай за проучването. 3401 от тях са страдали от сърдечносъдови заболявания.

Кръвните тестове показват, че хората, които консумират яйца в умерени количества, имат по-високи нива на аполипопротеин А1, който е съставна част и градивен материал на „добрия“ холестерол. По-конкретно, те имат повече молекули липопротеини с висока плътност, които помагат да се поддържат артериите и другите кръвоносни съдове свободни от лош холестерол, предпазвайки ги от образуване на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане. Те предотвратяват запушването на кръвоносните съдове, които снабдяват с кръв важни органи, включително сърцето и мозъка.

Участниците в проучването, които са яли по-малко яйца, са имали по-ниски нива на полезни протеини и по-високи нива на вредни протеини в сравнение с тези, които са яли яйца редовно.

Учените използват техника, наречена точков ядреномагнитен резонанс, за да измерят 225 метаболита в плазмата. Двадесет и четири от тях са свързани с количеството консумирани яйца, пише БГНЕС.

Британската здравна служба препоръчва включването на яйцата в хранителния режим, тъй като ги смята за съществена част от здравословното и балансирано хранене. А Британската фондация за сърдечни заболявания твърди, че вече не смята консумацията на яйца за опасна за здравето.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply