Премиерата на „Млък“ от рекламиста Радослав Бимбалов – храм на думите и човечността

Популярният рекламист и общественик представи своя сборник с разкази в компанията на феноменалните Cinga Manga Funk и журналиста Ива Дойчинова

 

На бурния 16 юни 2022 г. сцената на клуб  „Терминал 1“ (ул. „Ангел Кънчев“ 1) се превърна в храм на думите и човечността и приветства сборника с разкази „Млък“ от рекламиста и общественик Радослав Бимбалов. За да напомни, че в най-важните моменти след решителния миг мълчание тишината трябва да бъде нарушена.

Премиерата се състоя почти месец след като изданието се появи на пазара и завоюва челните места в класациите. А събитието уважиха многобройни читатели и ценители на думите, сред които някои от най-изтъкнатите имена в рекламния и в литературния свят.

Минути преди 20:00 ч. в залата с гласа на талантливите актьори Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Боряна Братоева и Христо Петков зазвучаха думите на едноименния разказ от „Млък“ във видео, което потопи присъстващите в атмосферата на чудатия свят на тези истории.

Веднага след това шеметните Cinga Manga Funk  напомниха чрез великолепното си изпълнение на три познати мелодии в характерния за бандата стил, че дълбоките, чисти човешки ценности, където раса, пол, образование и вероизповедание не са нещата, които ни различават, а думите, които насочваме към себе си и другите. А ритъмът им отекна в думите на водещата – великолепната Ива Дойчинова, която представи „Млък“ така:

„Разказите на Радослав наистина са „Млък”, нямаше как да прочета всички един след друг, защото след малката порция ярка силна история просто нямаш сила за друго, имаш нужда да помълчиш. Всъщност имаш нужда само да чувстваш. Не съм си мислила, че Радослав ще извади книга за онези задни дворове на душата ни, в които понякога пъхаме много гузност, много неразказана любов, забравени думи, тежки мисли, забравени обаждания по телефона като например „Тате, как си“, много неквалифицираща, много неосъждаща литература. В него има много доброта, много тъга, размисли за смъртта, за човечността, много човещина в крайна сметка.”

Тя покани на сцената самия Радослав Бимбалов, с когото се гмурнаха в дълбоките води на сборника. Какво е усещането да пишеш разкази 23 години след първия си роман, защо Радослав е избрал този формат и кой е виновен за тази „пандемия“, която покосява думите на „младите“ днес?

На думите на Ива Дойчинова, че „сякаш в тези разкази има много болка“, самият Радослав Бимбалов отвърна, че:

„Болката е част от живота. Тя в много малко случаи е нещо хубаво. В повечето случаи е нещо лошо, но тя е част от живота. В крайна сметка ние трябва да свикнем с болката – с болка се раждаме и с болка си отиваме, но това е спътник в живота. Трябва да се научим по някакъв начин да познаваме болката. Аз съм се опитал в тези истории да разкажа различна болка. Някои от тези болки са истински.“

Той не пропусна да благодари на целия екип, работил по изданието, и покани на сцената художника на корицата, както и редактора на книгата – изтъкнатия журналист  Силвия Недкова.

Пред притихналата аудитория тя призна: „Това беше великолепна литература, това беше вълнуващо слово, думи, които бяха подредени по правилния начин, за да докоснат правилните струни, кога и как го е направил, честно, не знам.“

На 18 юни Радослав Бимбалов представи сборника си с разкази и пред родния Пловдив – в книжарница „Сиела“ в Mall Plovdiv (ул. „Перущица“ 8) в рамките на фестивала „Пловдив чете“.

Тези плътни, емоционално сгъстени, истински или почти истински истории засягат някои от най-наболелите теми на съвременното общество – домашното насилие, расизма, отношението ни към смъртта и любовта. И се превръщат в безпогрешно огледало на човешките търсения и копнежи.

Радослав Бимбалов е много неща – баща, съпруг, брат, син, приятел, творец, предприемач, пловдивчанин, придружител на куче, бъбривец, хапливец, мълчаливец, активист. Роден е през 1973 г. в Пловдив – града, в който се събират всички пътища. Баща е на Диана и съпруг на Ана. Съсъздател на една от най-креативните рекламни агенции The Smarts.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply