Пиперът е най-полезната подправка. А кои са надценени?

Всички смятаме, че единствената роля на подправките е да правят храната вкусна. Всъщност те могат както да подобрят, така и напълно да я съсипят, ако не си паснат с останалите продукти. И нещо много важно –  влияят на вкуса и имат и ефект върху здравето ни.

Гастроентерологът д-р Сергей Вялов разкрива кои от тях са полезни за тялото и кои могат да причинят по-скоро вреда.

Според експерта най-полезната подправка е черният пипер, но е препоръчително да добавя само към храната на здравите хора. Пиперът съдържа много капсаицин, който има положителен ефект върху чревната подвижност и вътрешните органи. В случай, че човек има заболявания на стомаха, той вероятно страда от киселини и тогава той може само да му навреди.

Любимата добавка към хот-дога – горчицата,  е надценена и не носи никакви ползи за здравето. Тя има антимикробен ефект, но той е минимален. За да убиете всъщност бактериите с нейна помощ, трябва да изядете цяла туба горчица.

Магданозът и копърът са много полезни за работата на стомаха и червата. Те съдържат голям брой вещества, които влияят добре на работата на червата.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply