Нощното хранене води не само до напълняване

Според ново изследване ограничаването на храненето до дневните часове може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на депресия или тревожност. Когато нормалният вътрешен часовник на тялото се наруши, например като сте будни по време на типичните часове за сън, това може да окаже отрицателно въздействие върху настроението и емоционалното състояние на човек, пише „Сайънс Алерт“.

Проучванията сочат, че дори след години, прекарани в график на нощни смени, тялото ни няма да се адаптира напълно към променения график. Всъщност негативните ефекти изглежда са толкова по-силни, колкото по-дълго биологичният часовник е нарушен, пише Дарик.

Така че как можем да предпазим работещите на смени като медицински сестри, охранители и пожарникари – които съставляват до 30% от световната работна сила – от влошаване на психичното здраве, като същевременно запазим важните денонощни услуги?

Мелатонинът и светлинните терапии вече се проучват като решения. Сега изследователите предлагат друга потенциална панацея: промяна на времето за хранене.

Балансът на хормоните в типичния човешки организъм се променя през деня въз основа на циркадния часовник и доказателствата сочат, че нощните хранения могат да се намесят в метаболизма. Това може да е част от причините, поради които работещите на смени са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса и по-голямо съотношение между талията и бедрата, отколкото работещите през деня. Влошеният гликемичен контрол е често срещан рисков фактор за нарушаване на настроението. Нещо повече, депресията и затлъстяването често вървят ръка за ръка в порочен кръг, който повишава риска и тежестта на двете състояния.

Имайки предвид тези констатации, изследователите проучват дали избягването на хранене през нощта може да подобри благосъстоянието на работещите на смени.

Това все още е нова област на изследване, но това скорошно проучване показва, че ограничаването на храненето през деня може да помогне за предотвратяване на уязвимостта на настроението, свързана с нощната работа.

Резултатите от друго неотдавнашно рандомизирано проучване показват, че храненето само през деня може да предотврати глюкозния дисбаланс, който иначе се развива при работещите на смени.

„Определянето на времето за хранене се превръща във важен аспект на храненето, който може да повлияе на физическото здраве“, казва Челапа.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply