„Аматьор“ подкаст извисява духа с нов епизод за йога и медитация

След 4 епизода с пот и мускулна треска в брой 5 от поредицата на Yettel и Говори ѝнтернет ни очаква кадифен релакс и себепознание 

 

След 4 епизода с разнообразни спортове, доволно количество пот и мускулна треска, брой 5 на „Аматьор“ подкаст сваля оборотите, но извисява духа с йога практики и медитация. Новото издание на поредицата на Yettel и Говори ѝнтернет печели последователи за индийското учение с благ разговор за първите стъпки в тренировките, връзката между физическото и духовното и пътя към себепознанието. По него тръгваме с прота-та и собственици на Santosha Yoga Нина Сотирова и Нели Лѐви, които забъркват една аудиоприказка с философски размисли и практическите съвети за начинаещи, а кадифените им гласове са всичко, от което имаме нужда в края на работния ден. В компанията на Еленко от ГИ двете дами разказват за видовете йога, качествата, които развива, заниманията за деца и възрастни; разбираме трябва ли катарзис да ни отведе към практиките, кому е нужна психотелесна психотерапия, има ли шанс месояден с йогата и защо е университет медитацията.

Удобни дрехи, постелка, време и доза дисциплина е всичко в стартер пака за прохождащи йоги. Да започне може всеки, във всеки етап от живота си, дори 3-годишните деца. Йога е дадена на човечеството, за да повиши качеството му на живот, с нея хората успяват доста по-леко и по-будно да минават през всяка ситуация в живота си, твърдят Нина и Нели. Обясняват още, че начинаещите започват с релаксация и практики, насочени към физическото тяло, следва дишането и чак след това идва духовното. „Затова и не можем директно да скочим в медитацията, тя е като университета – не можем да прескочим детската градина, основното училище, гимназията, и бам – да скочим там, защото преди това трябва да сме се подготвили“, обяснява Нели. Последните 10 минути от епизод 5 са чиста проба наслада от тишината, покоя и хармонията отвътре, които „Аматьор“ поднася на слушателя с аудио релаксация, водена от Нина.

Търсещите още спорта, в който да проходят, могат да направят справка в шарения архив на „Аматьор“. Брой 4 мята чевръсто слушателите във философията и практиката на бразилското джу джицу с прелюбопитен разговор в София и в село Чавдар. Че далеч не всичко в този спорт е спаринг разбираме от четирима про-та от най-големия клуб по бразилското джу джицу у нас Twisted Jiu Jitsu, които в разказа си разбиват мита за много бой с латино привкус. Че и напротив – един от най-безопасните спортове с пълен контакт, съревнованието се случа на пода, няма удари и хвърляния с голяма амплитуда и позволява да се практикува от всеки. Aма наистина от всеки: най-малките започват с тренировките едва на 3 години, често първи стъпки в залата правят хора на 70+ и никой никого не бие лошо и позорно. Гостите споделят личен опит за първите стъпки в тренировките,  добродетелите за физиката и духа, и за съзидателната сила на смирението; разбираме и има ли спорт след падането от гараж и дисковата херния, казва ли се здрасти на сенсея и има ли друг колан след черния.

Онези, на които джу джицу съспенсът им е дошъл в повече, могат да направят още една крачка назад и да поемат въздух с трети епизод, който ни качва на високо и красиво за планински преход. Гидове на Еленко в това издание са двама души, които правят планината достъпна и безопасна със знания –  Панайот Толев, създател на един от най-големите сайтове с проверени маршрути tripsjournal.com с над 300 описани трека, и д-р Витан Витанов, който организира курсове за първа долекарска помощ с Академия Първа помощ. Панайот дава минимума за екипировка, ако от гледката на терасата се вдъхновим ей сега да щурмуваме Черни връх; разбираме и защо обувките са най-важният елемент, може ли с токчета на Витоша, ориентир ли е музиката в планината и топ 5 на най-яките хижи у нас. А „застраховката в планината изобщо не я коментираме“. Другото планинско про в епизода – Витан, прави простичка дисекция на уменията и консумативите, с които да тръгнем към върха. Докторът-планинар ни обяснява защо зимната планина е друга бира и е хубаво първо да имаме опит с лятната, как  „само раницата би останала същата“ от екипировката, а маршрутите са коренно различни. А, да – и колко е важно да загърбим психологията, че на нас инцидент горе няма да ни се случи.

Предоволно вдъхновение бъдещите аматьори могат да почерпят с бърза спортна ретроспекция и от първите две серии на подкаста. В пилотния брой, посветен на колоезденето в града, Еленко влиза в първата си аматьорска авантюра заедно с националния ни шампион по колоездене за 2020 г. Теодор Русев. Брой №2 пък буквално  вдига слушателя във въздуха заедно с Митко Панайотов от ГИ, който полита с парапланер от южните склонове на Стара планина край Сопот.

Нисък старт вече е заел и брой 6 на „Аматьор“, за който на първо време ще ни трябват крака, сърце и ентусиазъм. Новата серия ще бъде налична този петък в канала на „Говори ѝнтернет“ в Spotify и на сайта на подкаста, наред с всички издания на поредицата. А за любопитни и следващи теми бъдещите аматьори могат да следят профила на Yettel във Фейсбук и Инстаграм.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply