Може ли да отслабнем докато чистим

Почистването на дома ни не е най-приятното занимание, но е желателно да го правим поне веднъж – два пъти седмично. Понякога отнема доста време, но ако имате подходящите препарати под ръка, домакинската работа има и своите положителни страни. Знаете ли колко калории изгаряте докато почиствате банята например, или докато бършете прах или почиствате пода? Вижте колко енергия изразходваме при различните домакински задължения:

Почистване с прахосмукачка

Почистването на пода с прахосмукачка е едно от нещата, които правим няколко пъти в седмицата, особено ако имате малко дете или домашен любимец. Това задължение обикновено не е сред любимите ни, но то укрепва мускулите на ръцете и раменете и с него можете да изгорите около 120 калории ако го правите в продължение на 30 минути.

Почистване на пода с моп

Почистването на пода обикновено се случва след минаването на жилището ни с прахосмукачка. При тази дейност може да изразходвате около 150 калории ако го правите в рамките на половин час.

Бърсане на прах

Ако бършете прах качвайки се на столове, сваляйки и връщайки предмети от рафтове в рамките на 15 минути, може да изгорите между 80 и 100 калории. Ако не го правите толкова детайлно, ще изгорите около 70 калории.

Миене на чинии

Миенето на чинии не изглежда като дейност, с която може да се изгарят много калории. Това обаче не е точно така. Ако го правите в рамките на 15 минути, можете да изгорите около 30-40 калории.

Почистване на баня

Почистването на банята и тоалетната е едно от най-трудоемките задължения вкъщи. То отнема повече време и усилия. Ако търкате половин час усилено вашата баня с парцал и подходящ препарат, ще изгорите около 130 -140 калории. Не забравяйте да се погрижите и за канализацията.

Почистване на стъкла и прозорци

Почистването на прозорци донякъде може да замени фитнес залата, тъй като ако правим това в продължение на един час, изразходваме около 300 калории. А това си е сериозна физическа дейност.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply