„Ножицата“ от Юлия Спиридонова с илюстрации от Дамян Дамянов изрязва очертанията на родовата ни памет

С повече от 50 акварелни илюстрации мащабното издание „Ножицата“  е вдъхновено от родовата история на Юлия Спиридонова

 

Понякога предметите, предавани от поколение на поколение, служат като физическа връзка с миналото и ни припомнят, че собствената ни история започва векове преди да се родим.

Това е посланието на изключителната книга „Ножицата“ от обичаната българска писателка Юлия Спиридонова и талантливия художник Дамян Дамянов, която вече е на пазара, за да ни отведе на вълнуващо пътешествие из дебрите на българската памет.

Вдъхновена от историята на рода на Юлия Спиридонова, книгата обрисува пътя на наглед обикновена семейна реликва – стоманена ножица, която става свидетел и пазител на събития, предопределили съдбата на България. Ювелирното издание включва повече от 50 акварелни илюстрации, които повеждат читателя по скритите улички на родовата памет.

Преди много време, в пределите на Османската империя, живеел българинът Хубан. Хубан бил войнук от род на войнуци и един ден донесъл в родния си град Севлиево стоманена ножица.

Как е попаднала тя у него? Дали я е купил от пътуващ търговец, или я е донесъл, когато е бил на военна служба? Никой не знае отговорите на тези въпроси, но историята на „Ножицата“ започнала оттам. А само какво я очаквало занапред…

С вековете „Ножицата“ придобила умението да изрязва пътеки във времето.

Пътеки, които се извиват и заплитат, завързват и разделят, стигат чак до наши дни и ни приютяват в гънките на световната история.

През годините тя се предавала от поколение на поколение, попаднала в ръцете на учители и духовници, служила на художници, общественици и революционери.

„Ножицата“ станала свидетел на славни времена и мигове на щастие, но и на предателства, раздори и позор.  А най-накрая се озовала на бюрото на писателка, която решила да я вгради в основите на необикновен разказ.

Отваряща врата към шеметно пътешествие през вековете – от Древен Египет и Рим, през Ренесанса и Българското възраждане чак до наши дни – Юлия Спиридонова предлага прочит на световната и родната история и припомня без излишен патос и изопачени твърдения, че пътят към бъдещето се оглежда и в бистрия поглед към миналото.

Сред страницата на тази необикновена книга препускат образите на Леонардо да Винчи, Лайош Кошут, Колю Фичето и цар Борис III, а техните действия успяват да разместят пътя на един български род.

Освен чрез майсторското слово на Юлия Спиридонова историята на България, с нейните своеволни приливи и отливи, се очерта и от виртуозните илюстрации, дело на Дамян Дамянов.

Написана с дълбоко разбиране за човешката природа, подходяща за деца и възрастни, „Ножицата“ изрязва пролуки във времето, за да припомни историята на цяла една нация.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply