Постапокалиптичният танцов спектакъл „Пласт-тония“ се завръща с турне в 4 български града

Представлението гостува във Варна, Стара Загора, Бургас и София

 

След почти две години танцовият спектакъл „Пласт-тония“ се завръща на сцена с мини турне в четири български града. Пърформънсът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова – артистичен директор на Танцова компания “Музотанц”, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арт терапевт.

„Плас-тония“ ще бъде представен в столичния РЦСИ „Топлоцентрала“ на 8 декември. Вече преминаха гостуванията в Опера Варна, в Куклен театър Стара Загора и в Бургас.

Представлението бе широко аплодирано при първото си представяне на софийска сцена преди две години, а през 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, за да напомни, че въпреки всички останали предизвикателства, с които човечеството се сблъсква през последните години, темата за екологичната криза е все така актуална и се нуждае от повишено обществено внимание.

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм вследствие на екологичната катастрофа, предизвикана от пагубния човешки отпечатък. Основно изразно средство е съвременният танц, а избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Сюжетът е постапокалиптичен, с елементи на антиутопия и магически реализъм. Драматургията третира живота на оцелелите на тази фикционална планета, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. „Пласт-тония“ е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо и жизнеутвърждаващо.

Спектакълът се отличава със смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културeн сектор.

Екип продукция

Продуценти: Танцова компания Музотанц, Storycatchers и BB Soundscapers
Хореограф: Ина Гергинова
Музика: Александър Евтимов-Шаманчето и Росен Захариев-Роко
Сценография и костюми: Велика Прахова
Танцьори: Божана Мановска, Деян Георгиев, Мариана Капустянова, Милен Петров, Николай Райчев и Яница Станкева
Фотограф и оператор: Петко Лунгов
Светлинен дизайн: Виктор Георгиев
Графичен дизайн: Весела Данчева
Главен асистент Продукция: Людмил Венев
Консултант: Данита Заричинова
Координатор: Лъчезар Африканов

Билети:
8 декември, София, Топлоцентрала
на място: на касата на РЦСИ Топлоцентрала и EasyPay
онлайн –

Билетите, закупени предварително онлайн, получават специална отстъпка.

Партньори: РЦСИ Топлоцентрала, Derida Stage, Studio Dance Zone, Compote Collective, Komar film, За Земята, Eco Switch, Social innovators – Bulgaria, WWF, Greenpeace, Свободни от пластмаса, СИПИ.еу
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на: Министерство на културата

Из спектакъла

Пласт-тония е всичко онова, което усещаш, че предстои да се случи със света ни, но не желаеш да приемеш… 

Мислиш, че си даваш сметка. Опитваш сам себе си да убедиш, че не е късно, че няма да застигне теб и мен или поне, че няма да е толкова страшно… Но и аз и ти знаем! Знаем, че времето ни изтича, че връщане назад няма! Знаем, че нещата трябва да се променят… Сега! 

******

Кои са оцелелите? И как изглежда светът им днес? На планетата действа нов ред. От “Горе” потисничеството никога не е било толкова жестоко, а рестрикциите – така крайни. Подчинението е условие за оцеляване, а все по-бледият спомен за “живота Преди” се прокрадва примамливо само в уморените сънища. За пласт-тонците няма връщане назад.. А за нас… Има ли?!…

*****

Пласт-овете се разместват.
Те идват, за да ти разкажат.
Те идват, за да те предупредят…
Чуваш ли ги вече?
Потърси ги!
Това е само началото.

*******

Черният дъх на призрачните фабрики, сухи скелети на дървета… Телата… Тракащи машини… Пустош. Мрак. Оглушително отеква споменът за цветове и звуци. Устата е залепнала от жаждата. Не смее и да промълви. Говорят очите… Лепкав страх се стича бавно по вените… Пулсира… Превръща се в гняв… Посока… Спри! Докосване… Лъч… Забранено!… Всичко! И ти… самият… си забранен!…

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply