Сблъсъкът на титаните, оформил съвременна Европа в „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)” от Александър Стоянов

Авторът на  „Руско-турските войни  (1569–1878 г.)“ обобщава за пръв път в едно издание всички конфликти между двете империи

 

Войната, за съжаление, остава един от най-старите спътници на човечеството, редом с пандемиите, климатичните промени, глада и миграциите – все феномени, които напомнят за себе си през послед­ното десетилетие.  До голяма степен именно подобни катаклизми, случили се преди стотици години, оформят образа и на съвременния свят.

В приносното издание „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ изтъкнатият историк ас. д-р Александър Стоянов се заема със задачата да изучи и опише една от най-мащабните конфронтации в историята на Европа – борбата между двете династични империи Османската и Хабсбургската, проточила се почти 300 години.

Сблъсъкът между османци и Хабсбурги започва далеч преди прочутата обсада на Кефалония през 1500 г., а противоборството им засяга не само Европа, но и Северна Африка, морските пътища към Индия и дори далечна Индонезия.

Изданието проследява произхода на военната и политическата мощ на двете династии и военнополитическите системи, които те изграждат, за да реализират своите офанзивни, външнополитически проекти през ранните години на конфронтацията и противопоставянето на универсалната католическа империя в лицето на Карл V и неговия син Фелипе II, от една страна, трансформацията на Европа във военно и поли­тическо отношение през XVII в., т.нар. Велика турска война (1683 – 1699 г.), до  конфликтите между османлиите и Хабсбургите, разиграли се през XVIII век. Този сегмент обръща внимание на променения баланс на силите в Източ­на Европа и постепенното маргинализиране на Османската империя спрямо останалите Велики сили.

Базирано на библиографска основа от двеста извора и академични труда, написани на четиринадесет различни езика – от водещите първични източници за вся­ка една от войните, до  най-знаковите и значими исторически изследвания, свързани със съответните периоди – изданието успява да създаде динамичен и напрегнат разказ, който да бъде достъпен както за професионални историци, така и за незапознатия читател.

Без да дава оценка за „добрите“ и „лошите“ в историята, „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.) от ас. д-р Александър Стоянов е впечатляващ в мащаба си анализ на една вековна борба.

Aс. д-р Александър Стоянов e част от секцията „Помощни исторически науки и информатика“ към Института за исторически изследвания на Българската академия на науките. Роден е на 13.09.1987 г. и е защитил докторска степен по история в Лайденския университет в Нидерландия. Специалист е по военна и нова история. Автор е на 6 монографии и над 240 публикации в списания, журнали и електронни платформи.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply