„Мозък не за този свят“ от Андерш Хансен търси отговор защо не се чувстваме щастливи и как да променим това

Популярният шведски психолог е истинска сензация в Швеция и Япония

 

Въпреки че животът ни никога не е бил по-хубав, из­глежда, много хора не се чувстват добре психически. Зачестяват обезпокоителните доклади, според които броят на страдащите от ментални проблеми нарас­тва, а здравните организации предупреждават, че навярно след няколко го­дини различните форми на депресия ще започнат да вредят повече от което и да е друго заболяване по света върху здра­вето на хората.

Защо се чувстваме зле, щом човечеството се намира в разцвета си?

Популярният шведски психолог Андерш Хансен се заема с нелеката задача да даде отговор на този въпрос в издадената на повече от 20 езика книга „Мозък не за този свят“.

В нея на достъпен език авторът, чиито книги са истинска сензация по продажби в Швеция и Япония, проследява не само какво се случва с нашия мозък при появата на депресия и тревожност, но и разглежда защо те понякога означават просто, че сме… здрави. Както и дава съвети как да се справим с тях благодарение на собствената си биология.

Сред страниците на това издание специалистът се връща хилядолетия назад – към ранните етапи в развитието на човечеството, за да обясни защо и до днес човешките тяло и ум са програмирани така, че да изпитваме постоянна тревожност, свързана с инстинкта за оцеляване.

И все пак: откъде идват емоциите и наистина ли всичко е „в главата ни“? Защо не можем да бъдем постоянно щастливи?

Д-р Хансен покажа как възникват емоциите ни, как работи душевният механизъм на човека и изтъква два основни фактора, които играят важна роля в психическото ни състояние и които мнозина подце­няват – физическата активност и избягването на самотата, както и да помагаш на останалите да я преодолеят.

Базирана на множество източници и дългогодишния професионален опит на психиатъра, „Мозък не за този свят“ заменя познатия израз „всичко в главата ни“ с „всичко е в главата и тялото ти и често е знак за напълно нормално функциониране“. И напомня на всеки, който се чувства зле – помощта винаги може да бъде получена.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply