Пловдивският писател Тодор Костадинов се завръща със сборника с разкази „Ничия: Трите начина на Мариана“

Потопете се в 16 почти истински истории от улиците на хилядолетния град под тепетата

 

След близо десетгодишна пауза пловдивският белетрист и автор на романа „Софийско жителство“ Тодор Костадинов преобразява дългогодишното си мълчание в творческо вдъхновение и се завръща на литературната сцена у нас с 16 магнетични разказа за Пловдив от миналото, завинаги останал в сърцето и мечтите на писателя.

„Ничия: Трите начина на Мариана“ е сборник с истински и почти истински истории, който ни повежда по тесните каменни улички на хилядолетния град под тепетата, запечатали в себе си чара на младостта и есенцията на българския дух и национален манталитет.

Непретенциозен в стила си, но верен на силния си авторски почерк, Тодор Костадинов умело дирижира музиката на живота на калейдоскопичните си персонажи – през детските им спомени за истинско щастие до неуспешното търсене на любовта и тъгата по отказващата да си замине завинаги, но все пак безвъзвратно отишла си младост.

Написани увлекателно и достъпно, по начин, който позволява на читателите да преоткрият себе си и своите спомени за миналото сред страниците им, разказите в „Ничия: Трите начина на Мариана“ засягат някои от най-човешките теми – мъдростта и гордостта, любовта, тъгата и носталгията.

А Вечният град – любимият Пловдив, където и самият Костадинов постига първите си писателски успехи – остава винаги отправна точка и най-верен свидетел на успехите и неволите на героите му в пътешествието, наречено живот.

Тодор Костадинов е роден през 1959 г. в град Сунгурларе, Бургаско, но животът му е завинаги свързан с любимия му Пловдив, където завършва Математическа гимназия и учи българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски“. Автор е на сборника с разкази „Девет дни в Париж“, повестта „Забрави страха, Филипе“, романите „Признай, че мислиш за мен“ и „Софийско жителство“.

„Тодор Костадинов успя да превърне своето дългогодишно писателско мълчание в ценна руда и то сега щастливо му се отплаща. Отдавна не бяхме срещали такова красиво писане, което ни връща някои от най-важните опори на младостта.“

Деян Енев

„В разказите на Тодор Костадинов детският спомен оживява през травмата от загубата, за да ни напомня кога сме били щастливи.“

Антон Баев

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply