Защо пиенето на водата е важно?

Недостатъчният прием на вода крие сериозен риск за здравето, съобщи сайтът „ScienceAlert“. Пиенето на вода е начин да се избегнат някои хронични заболявания.

Проучването е направено сред 11 255 души, които са отговаряли петкратно на въпроси 25 години. Въпросите са включвали не само навиците, а и социално-икономическия статус на наблюдаваните, както и фамилни заболявания, пише БТА.

Клиничните изследвания са проследявали нивата на натрий в кръвния серум, което е индикатор за приема на течности. Ниските нива на натрий се постигат с повече пиене на вода.

Резултатите показват, че хидратацията забавя остаряването и редуцира риска от някои заболявания, казва Наталия Дмитриева от института за изследване на сърцето, белия дроб и кръвта в Мериленд.

По-ранни проучвания са показали връзката между високите нива на натрий и сърдечната недостатъчност. Нормалните нива на този химичен елемент в човешката кръв варира 125 и 146 милимола на литър. По-високото съдържание на натрий се свързва с 15 различни здравни маркера и с остаряването.

При хората, чиито нива на натрий са около 142 милимола на литър, съществува 10 до 15 процента по-голяма вероятност да бъдат биологично по-възрастни от хронологичната си възраст, т.е. преждевременно остарели. Рискът от развитие на хронични заболявания като сърдечна недостатъчност, хронична белодробна болест, диабет, деменция нараства с 64 процента, както и рискът от предсърдно мъждене и инсулт.

Пациентите с високи нива на кръвта трябва да търсят съвет от лекар. Повишеният прием на течности не означава само пиене на вода, пише БТА. Необходимо е да се ядат повече плодове и зеленчуци и да се приемат сокове.

Високите нива на натрий в кръвта могат да бъдат причинени и от някои лекарства. Тютюнопушенето също може да бъде фактор за повишаване на нивото на натрий.

Резултатите са публикувани в списание „eBioMedicine“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply