Помагат ли лютите подправки за отслабването?

Добавянето на люти подправки към храната не допринася за намаляване на теглото, твърди руски диетолог.

„За съжаление, широко разпространено е погрешното схващане, че ако се добавят повече люти подправки към храната, това може да подпомогне отслабването. Всъщност може би става въпрос само за поддържане на нормално телесно тегло и метаболизъм. От медицинска гледна точка не бива да забравяте, че консумацията на пикантни храни може да влоши хронични заболявания или да доведе до остри заболявания на стомашно-чревния тракт и други органи“, казва тя.

Диетологът заяви, че за да се поддържа нормално телесно тегло, освен спазването на принципите на здравословното хранене и ежедневните физически упражнения, е много полезно да включите в диетата си разнообразни пикантни зеленчуци, билки и подправки.

„Те обогатяват храната с нови вкусове и аромати и, което е много важно, спомагат за намаляване на употребата на сол при готвене и в крайна сметка за намаляване на консумацията на сол. Според препоръки на международните диетолози количеството на консумираната сол не трябва да надвишава 5 грама дневно, като се има предвид и консумацията на готвени или готови храни“, добави Стародубова.

Диетологът обясни, че червеният лют червен пипер, например, съдържащ естествения алкалоид капсаицин, има стимулиращ ефект върху органите на стомашно-чревния тракт, спомага за нормализиране на липидния метаболизъм и има положителен ефект върху обмяната на веществата.

„Въпреки това дори възрастен здрав човек не трябва да консумира повече от 10-15 грама пресен пипер и 0,2-0,5 грама сух лют пипер на ден“, заяви диетологът.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply