Какво е значението на „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ за българската история?

Историкът ас. д-р Александър Стоянов представи новото си изследване за войните на Османската империя, което разглежда един от най-мащабните конфликти в световната история

 

„Това, което предстои на тези, които все още не са запознати с книгата на Александър Стоянов, са  поне два-три незабравими дни и нощи, които да прекарате с това изключително изследване.“, с тези думи журналистът, преводач и водещ на предаването „История.БГ“ Георги Ангелов откри премиерата на мащабното изследване „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ от изтъкнатия историк ас. д-р Александър Стоянов, която се състоя на 19 януари 2023 в зала „Американски център“ на Столична библиотека.

Двамата с автора отговориха на многобройните въпроси на публиката, разгледаха обширния период, който книгата обхваща, и изтъкнаха огромното значение, което има конфликтът между двете династични империи за формирането на съвременния облик на Европа.

Георги Ангелов изтъкна, че „Това е конфликт между две стратегии, два политически полюса, който завърта в себе си много поколения, много народи, част от които е и българският.“

„Най-добрият начин да разбереш историята е да си представиш, че си там. Никога не бива да съдим миналото с категории от ежедневието“, сподели Александър Стоянов и изтъкна колко важно е да познаваме историята си, за да не повтаряме грешките, допускани от предходните поколения.

Пред събралата се публика той разказа повече за източниците, на които се е позовал в изследването си и които се е наложило да превежда от 14 различни езика,  за да изгради цялостна и достоверна картина на конфликта – от гръцки и турски, през френски, немски, италиански, латински, румънски, та дори и унгарски.

„Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ проследява произхода на военната и политическата мощ на двете династии и военнополитическите системи, които те изграждат, за да реализират своите офанзивни, външнополитически проекти през ранните години на конфронтацията и противопоставянето на универсалната католическа империя в лицето на Карл V и неговия син Фелипе II, от една страна, трансформацията на Европа във военно и поли­тическо отношение през XVII в., т.нар. Велика турска война (1683 – 1699 г.), до конфликтите между османците и Хабсбургите, разиграли се през XVIII век.

Базирано на богата библиографска основа, изданието успява да създаде динамичен и напрегнат разказ, който да бъде достъпен както за професионални историци, така и за незапознатия читател.

Без да дава оценка за „добрите“ и „лошите“ в историята, „Османо-Хабсбургските войни (1500-1792 г.)“ от ас. д-р Александър Стоянов е впечатляващ в мащаба си анализ на една вековна борба.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply