Топ 3 храни за здрав сън

Според учени, безсънието може да причини много повече щети, отколкото повечето хора смятат. И ако страдате от безсъние, има храни, които могат да помогнат да го възстановите, съобщава китайският „Sohu“.

Ето кои са те:

Банан – богат на витамин В6 и магнезий, които имат успокояващ ефект, успокояват нервите и избавят от негативните мисли, той е и основен източник на триптофан – незаменима аминокиселина за човешкия организъм, така че когато тези елементи работят заедно, той може да действа като успокоително и да подобри съня. Затова хората, които често страдат от безсъние и лош сън, могат да консумират повече банани.

Отдавна известно е, че млякото помага за съня, тъй като съдържа триптофан и пептиди. Триптофанът може да стимулира човешките клетки да отделят вещество, наречено триптамин, което има хипнотичен ефект. Когато пептидите попаднат в централната нервна система на организма, те могат да имат анестетичен ефект върху цялата нервна система, така че човек да изпадне в състояние на сънливост. Поради тези причини млякото има успокояващ ефект върху нервите и ускорява заспиването. Н

Житото е не само полезно за стомаха, но и за безсънието, ако се консумира преди лягане. Това е така, защото то съдържа определено количество триптофан, който помага за заспиването. Освен това е с високо съдържание на нишесте, което дава усещане за ситост след хранене, като по този начин увеличава съдържанието на триптофан в мозъка. Затова страдащите от безсъние могат да хапнат малко жито преди лягане – то има положителен ефект върху подобряването на качеството на съня.

Какво да не консумират хората с безсъние:

  • Кафе
  • Силен чай
  • Пикантна храна

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply