Диетолог: Пристрастяването към захарта се сравнява с това към наркотиците

Пристрастяването към захарта често се сравнява с това към наркотиците, предупреждава диетологът Светлана Павличенко. В интервю тя казва, че когато откаже сладкото, изпитва симптоми, подобни на абстиненция. По думите й могат да се появят изблици на агресия, раздразнителност и главоболие. Възможно е в обичайното време за обяд или вечеря човек изобщо да няма апетит, но през нощта ще бъде обхванат от внезапна атака на глад.

Според диетолога това са само временни затруднения. Всеки навик се формира в рамките на 21 дни, а с отхвърлянето на захарта човек трябва да издържи около 2-3 седмици. Но тогава ще бъдете възнаградени. Тялото ще започне да се възстановява – кръвното налягане, нивата на кръвната захар, съдържанието на „лошия“ холестерол ще намалее, чернодробната функция ще се нормализират.

За да си помогнете през тези няколко седмици на спиране на захарта, можете да включите в менюто си храни с високо съдържание на фибри – пълнозърнест хляб, варива, зърнени храни, както и пресни зеленчуци и плодове, казва диетологът.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply