Лошата устна хигиена може да е предпоставка за влошаване състоянието на мозъка

Американски учени установиха, че хората, които са предразположени генетично към кариеси и са с липсващи зъби и протези, по-често имат признаци за влошаващо се състояние на мозъка, съобщaва Дарик, позовавайки се на информация от ЮПИ.

Досега е известно, че лошото състояние на зъбите и венците може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Сега се оказва, че миенето им е много важно и за мозъка. Екипът на Ривие анализира потенциалната връзка между здравето на устната кухина и здравето на мозъка, като използва данни от британската Биобанка. Проучването включва 40 000 възрастни без история на инсулт, които са били оценени между 2014 и 2021 г.

Всеки участник е бил изследван за 105 генетични варианта, които могат да предразположат някого към стоматологични проблеми. Учените са разгледали и изображения на мозъците на доброволците с ядрено-магнитен резонанс, като са ги сканирали за увреждания в бялото вещество, хиперинтензивност на бялото вещество и микроструктурни увреждания.

Увреждането на бялото мозъчно вещество може да влоши паметта, равновесието и подвижността, отбелязват изследователите. Микроструктурните увреждания се проявяват като промени във фината архитектура на мозъка.

Проучването установи, че при хората със склонност към кариеси, липсващи зъби и протези количеството на хиперинтензитетите на бялото вещество се е увеличило с 24 процента. При тях имало и 43 процента промяна в показателите за микроструктурни увреждания, видими на магнитно-резонансните им изследвания.

„Нещо толкова просто като грижата за зъбите, миенето на зъбите, ходенето на зъболекар с честотата, която се препоръчва, тези видове дейности си заслужават. Те са повече от поддържане на личната хигиена“, коментира д-р Джоузеф Бродерик, професор в катедрата по неврология и рехабилитация в Университета на Синсинати.

 

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply