Имало ли е в България съпротива срещу червения режим?

Движението на горяните възкръсва в романа „Швеге“ от Тодор Господинов.

Десетки документи в архивите на Държавна сигурност, МВР и разузнаването на БНА разказват за движението на българските горяни през първите години на тоталитаризма. Движение, което и до днес остава най-масовата и най-продължителната съпротива срещу комунистическите режими в Европа, но остава непознато сред широката общественост.

Именно то се оказва в центъра на шеметния дебютен роман на бившия разследващ журналист Тодор Господинов – „Швеге“ – внушителен и безкомпромисен разказ за комунистическия терор и абсурдния живот в България след 1944 г.

Една вечер и глава, размазана на паважа…

Животът на Божидар Сарафов може би щеше да протече различно, ако не беше онази вечер, в която брат му е пребит до смърт при уж неизвестни обстоятелства, докато пренася чували с бюлетини. Въпреки че е обещаващ студент по право и слушател на лекциите по физика във факултета, Божидар, когото от дете наричат Швеге, се присъединява към група горяни и се оказва впримчен в неравностойна битка с режима с множество лица и репресивен апарат, който първо удря, а след това пита.

А по неговия бурен път оживяват лагерите, шпионите, двойните агенти, предателствата, терорът, но и любовта….

Базирайки историята на редица истински събития – като атентата срещу Вълко Червенков, бягството на група българи с отвлечен самолет от летището в Бургас – както и през собствената си родова история, Тодор Господинов извайва със страст, хумор, а понякога и с гневна ярост скелета на болното и объркано време, люлеещо се между два коренно различни свята. А литературната измислица се оказва онова естетическо спасение, което омекотява бруталността на реалността.

В духа на „Власт и съпротива“ от Илия Троянов и „Когато капят кестените“ от Стефан Коспартов, „Швеге“ от Тодор Господинов преподава уроците на голямата история през съдбата на обикновения човек. На онези хора, останали безименни герои, опълчили се срещу лъжите на един жесток режим с единственото оръжие, което притежават – вярата в човека.

Премиерата на „Швеге“ ще се състои на 16 февруари от 18:30 ч., в Patches Blues Bar (бул. „Прага“ 23), където думите ще разбият стената с китарите на Васил Първановски и гласа на актьора Благой Бойчев. А модератор на събитието ще бъде писателят Захари Карабашлиев.

Входът е свободен, а повече актуални новини за събитието може да следите тук.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply