За какво е признак загубата на обоняние?

Загубата на обоняние също може да е признак на остаряване, показва ново проучване. Учени са открили връзка между загубата на обоняние и риска от крехко здраве. „Използваме обонянието си, за да разграничим заплахата от пожар или да се насладим на цветята през пролетта. Но също като зрението и слуха, това сетиво отслабва с възрастта“, каза д-р Никлас Роуан, професор по хирургия в „Джонс Хопкинс медисин“ в Балтимор, и съавтор на изследването.

„Установихме, че увредените обонятелна идентификация и сетивни функции са свързани със старческата слабост, което е интересно, защото показва, че не само остаряващият мозък действа тук, а вероятно и нещо периферно, нещо на нивото на носа, което може да прогнозира нарастващата ни слабост и приближаване на смъртта“, каза Роуан, цитиран от ЮПИ.

Връзката между загубата на обоняние и нездравословното остаряване не е изяснена, но обичайните последици от загубата на обоняние са загуба на апетит, затруднение в спазване на лична хигиена, депресия и неспособност за усещане на токсичен дим, каза той. Това може да се свърже и със загуба на тегло, недохранване, неадекватна лична грижа и потенциални наранявания от изтичане на газ и пожари.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply