Бившият разследващ журналист Тодор Господинов представи дебютния си роман за движението на българските горяни – „Швеге“

Специална изненада за присъстващите беше изпълнението на вокалиста и китариста на популярната българска група Odd Crew. 

Истински литературен рокендрол за ценители се разигра на премиерата на дебютния роман „Швеге“ от писателя и бивш разследващ журналист Тодор Господинов. На 16 февруари 2023 г. популярният софийски бар Patches Blues Bar събра десетки почитатели на добрата литература, които се потопиха в безкомпромисния свят на романа, който е и една от първите български художествени творби за антикомунистическото движение на горяните.

Събитието започна със специална изненада за зрителите – изпълнение на вокалиста (Васил Райков) и китариста (Васил Първанов) на една от най-популярните български рок и метъл групи Odd Crew.

С последните акорди на парчето Morning Lights на сцената се качи актьорът и режисьор Благой Бойчев, който прочете подбран откъс от „Швеге“ и въведе зрителите в душевността и стилистиката на този роман за свободата, паметта и предателството, любовта, съпротивата и силата на човешкия дух.

Модератор на вечерта беше писателят и главен редактор на издателство „Сиела“ Захари Карабашлиев, който покани Тодор Господинов на сцената да разкаже повече за вдъхновението си да напише книгата.

Самият автор разкри пред публиката, че темата за горяните има много лично значение за него, тъй като собственият му прадядо е бил политически затворник в Белене по време на комунистическия режим, а неговият брат е бил разстрелян заради участието си в горянското движение.

Господинов разказа още, че първоначалната му идея е била да напише статия по въпроса, но след като направил мащабно проучване в архивите на Държавна сигурност, МВР и разузнаването на БНА, той осъзнал, че темата заслужава много по-обширно внимание.

„Подценяваме това да реагираме срещу несправедливостите по-остро и навреме. И поради това се налага да реагираме кампанийно и в повечето случаи неуспешно именно заради това – защото няма целенасочени граждански усилия към издигане на обществото ни на по-високо равнище, да бъдат по-защитени правата и свободите ни“, сподели авторът.

Захари Карабашлиев изтъкна огромното значение на романа да съхранява паметта за съпротивата в лицето на движението на горяните, което и до днес остава най-масовата и най-продължителната съпротива срещу комунистическите режими в Европа.

Той подчерта, че „литературата има това качество да превръща големите истории в малки – и то много лични“. Качество, което романът „Швеге“ олицетворява напълно, преподавайки уроците на голямата история през очите на обикновения човек.

В края на вечерта думата взе и един от зрителите, който разказа личната история на семейството си, участвало в съпротивата срещу тоталитарния режим, и благодари на автора за паметта, която е запазил в книгата си.

В духа на емблематичните „Власт и съпротива“ на Илия Троянов и „Когато капят кестените“ на Стефан Коспартов, „Швеге“ е роман за първите години на тоталитаризма – история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти.

Годината е 1950-а. Един млад мъж търси убийците на брат си, но неговият късмет, хем добър, хем лош, го изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава. Следва шеметно препускане, в което читател и герой ще преминат през най-големите ужаси, за да достигнат до така търсената, уж невъзможна, надежда.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply