„Нестле за Живей активно!“ се качва на кънки на лед в Княжевска градинка на 26 февруари

Разнообразие от над 10 спортни дейности са подготвили екипа и партньорите в програмата на най-голямата инициатива за физическа активност в България

Програмата на първото градско зимно издание „Нестле за Живей активно!“ ще е наситена с много движение и изненади за един незабравим февруарски активен ден. Започваме на по чаша неделно NESCAFÉ и много танци в градинката на Народен театър и ще продължим чак до късния следобед на най-големия леден парк на Балканите в Княжевска градина.

Точно в 10:30 часа ще загреем с латино танци пред Народния театър заедно с кубинския танцьор и хореограф Алфредо Торес и звездния отбор на „Нестле за Живей активно! Зима 2023“, воден от Екатерина Дафовска, Йордан Йовчев, новото попълнение, златното момиче на българската художествена гимнастика Катрин Тасева, Евгени Иванов – Пушката и съпругата му Маруся Иванова. Всички заедно ще сложим маските в деня на Сирни Заговезни, за да посрещнем пролетта с Активен Карнавал. Със завладяващо настроение и много нови стъпки, които ще усвоим, тръгваме с танцов маскараден флашмоб по столичния булевард Цар Освободител чак до ледената пързалка в Княжевска градина.

В 11:30 часа леденият парк отваря врати за последователите на “Нестле за Живей активно!“, а със съдействието на партньорите в зимното издание на инициативата Национална спортна академия и Фондация „София европейска столица на спорта“ ще има много активни изненади. Желаещите да усетят зимната магия на лед с кънки могат до получат безплатен билет или да се запишат за урок по кънки на шатрата на “Нестле за Живей активно!“, която ще се намира точно до пързалката и сцената. Дебют в ново спортно аплоа на лед заедно с участниците ще направят Йордан Йовчев и Евгени Иванов – Пушката, а NESQUIK ще зарадва всички за вдъхновяващи моменти, на които всеки да се наслади.

За най-малките участници „Нестле за по-здрави деца“ заедно с професионалисти аниматори са подготвили активни, занимателни и образователни игри с много движение, награди и изненади. Специалната програма за деца ще започне в 11:30 до 15:30 часа.

Точно в 12 часа на обяд кънкьорите, които обичат да се впускат в нови предизвикателства ще могат да се включат в ледено бягане с Екатерина Дафовска, а Nestle FITNESS са се погрижили да имате достатъчно енергия и решителност за това „състезание“.

Малко след това в 12:30 часа може да си вземете почивка, докато се наслаждавате заедно с KitKat на подготвената с преподавателите и студентите от специалността „Кърлинг“ в Национална спортна академия открита тренировка. Ще може да изпробвате уменията си на специално оборудване с помощта на професионални насоки, които ще разкрият за вас всички трикове на кърлинга, как правилно да хвърлите камъка и да държите четката, за да си гарантирате победата в тази игра.

От 13:00 до 13:30 часа Йордан Йовчев ще ви предизвика в състезание с шейни и тобогани точно до ледената пързалка, а ако няма сняг, надпреварата ще бъде още по-забавна. Ще се убедите колко по-хубав и зареждащ може да бъде неделния вълшебен семеен активен ден, а MAGGI ще е погрижи да ви разкрие всички малки тайни за шампиони.

Веднага след това ще преследваме енергично шайбата в хокея на лед с Евгени Иванов-Пушката, а отборите на Национална спортна академия ще ни напътстват, за да усетим в пълна сила ентусиазма от бързата игра на ледената пързалка. LION ще приветства всички участници със зверска наслада и ще засити глада преди мини-турнира по хокей.

Раздвижваме се в ритъма на музиката в неочакваната добра комбинация на зима и танци на открито малко след 14:00 часа. Ще има чупки в ханша и работа за метаболизъм с Алфредо Торес, енергия и кардио с професионалните треньори от Pulse Fitness & Spa, динамични движения със столичните танцови клубове, а всичко това под зоркия професионален поглед на треньора по художествена гимнастика Катрин Тасева, която с широка усмивка ще ви покаже, че най-важно е да останем активни.

А освен да се движим, е важно да хапваме вкусно и здравословно, а ето няколко полезни съвета от „Нетсле за Живей активно! Зима 2023“ как да се храним през зимата:

1. Студеното зимно време влияе не само на гардероба, облеклото и сметките за парно, но и на тялото ни. През зимата се променят енергийните нива, метаболизма и дори хранителните предпочитания.

2. Българските зеленчуци могат да бъдат трудни за намиране с идването на зимата, но кореноплодните зеленчуци като цвекло, моркови и ряпа могат да издържат на студа, така че местните фермери имат прясна продукция. Хапвайте печете моркови за повишаване на бета-каротин или си сварете ряпа за витамини С и А.

3. Храните, богати на витамин D, са храна номер едно, която трябва да добавите към менюто си през зимните месеци. Доказано е, че хората, които се хранят по-емоционално през есента, имат по-ниски нива на витамин D, което се свързва с повече тревожност и депресия. Може също да помислите за добавки с витамин D през студения сезон, но го обсъдете с лекар.

4. Супата е перфектната храна за зимата – стига да намалите сметаната, солта и говеждото. Потърсете рецепти за супи с пилешки, зеленчуков бульон или вода като основа и включват много зеленчуци. Добавянето на консервиран или сушен боб или леща към супата ви набавя протеини без мазнини, а също и необходимите фибри. Протеините и фибрите ограничават апетит, като забавят храносмилането и контролират кръвната захар, което може да помогне за контролиране на глада и подобряване на настроението. Съчетайте супата си с гарнитура от 100% пълнозърнести бисквити за дневната си доза зърнени храни.

5. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да помогнете на имунната си система и да повишите настроението си, е да добавите към менюто си храни с високо съдържание на витамин С. Това са цитрусите, портокали, манго, лимони, киви.

6. Освен ваксината срещу грип и редовното миене на ръцете, има и много зеленчуци, които ви осигуряват добра защита срещу зимните болести. И броколите, и карфиолът са с високо съдържание на витамин С, който се свързва с повишаване на имунната функция. Ако не можете да намерите пресни, не се притеснявайте – замразените броколи и карфиол са също толкова питателни.

7. Консумирайте поне 5 порции плодове и зеленчуци на ден и добавете към тях картофено пюре с други кореноплодни зеленчуци като пащърнак, моркови и ряпа.

8. Студеното време и дългите нощи могат да увеличат изкушението да се храните комфортно през зимата. Старайте се да устоите на това желание, но ако сте наистина гладни между храненията, опитайте чаша домашно приготвена зеленчукова супа или купа задушени плодове, за да се заситите.

9. Не се страхувайте да използвате замразени зеленчуци – те понякога са по-хранителни от пресните и издържат по-добре във фризера.

10. Пийте много течности. Въпреки че температурата навън е ниска, все пак трябва да пиете 6-8 чаши течност всеки ден. Това включва чай, кафе и вода.

11. Включете чесън. Чесънът е чудесен борец срещу болести, както и вкусна добавка към ястията. Чесънът ще донесе най-голяма полза на имунната ви система, когато се накълца и след това се остави да престои 10-15 минути, преди да се добави в тигана. Ако чесънът се сготви веднага след като е нарязан, няма да получите пълната доза здраве.

Повече за инициативата:

Водени от убеждението, че активният начин на живот може да бъде алтернатива за всеки, през всеки сезон, по всяко време, инициативата „Нестле за Живей активно!“ вече 18 последователни години и с всяко издание предлага на своите последователи нови възможности да движение и активности.

„Нестле за Живей активно! Зима 2023“ се провежда с подкрепата на Министерство на младежта и спорта и Столична Община. Основни партньори на изданието са Фондация София европейска столица на спорта и Национална спортна академия. Зимното събитие е подкрепено от Българска федерация по художествена гимнастика, Университета за национално и световно стопанство, Pulse Fitness & Spa, Pirin Spring, и се провежда с медийното партньорство на BGRadio, Darik radio, Cosmopolitan, 24chasa, dir.bg, Offmedia, Webground, Sportal group, Dsport, Skafeto, bg-mamma​.

За повече информация следете във Фейсбук и на сайта на „Нестле за Живей Активно! Зима 2023“.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply