Коя е тайната на дълголетието?

Tайната на дълголетието на най-старите хора в света се крие в храненето, пише „Eat This, Not That“, цитирани от БНР. Според експерти от  организация Eden’s Gate, храненето, движението, нивата на стрес и социално-икономическият статус са важни фактори за дълголетието.

Така например, най-възрастният човек в историята – Жана Луиза Калмен, която доживява до 122 години три храни играят важна роля – шоколад, портвайн и зехтин.

Това не е изненадващо, като се има предвид, че много хора над 100-годишна възраст, живеещи в така наречените „сини зони“ (региони с най-висока концентрация на хора над 100-годишна възраст), наистина редовно консумират зехтин и червено вино. Изследванията показват, че студено пресованият зехтин помага за контролиране на теглото, понижава кръвното налягане, намалява възпаленията и риска от сърдечносъдови заболявания.

Установено е, че червеното вино и тъмният шоколад съдържат също мощни антиоксиданти, които помагат за подобряване на общото здравословно състояние, ако се консумират в умерени количества.

Ниските нива на стрес вероятно също са важен фактор. Калман е била заможна жена и през всичките си 122 години е имала сравнително малко стрес в живота си. Никога не е работила на пълен работен ден, така че може да се каже, че нивата на стрес при нея са били много по-ниски от тези при средностатистическия човек. Тъй като не ѝ се е налагало да работи много, тя е можела да се занимава с активни хобита като тенис, плуване, свирене на пиано и колоездене.

Така че ценните уроци, които можем да извлечем от най-стария човек на света са: яжте шоколад, пийте вино, използвайте зехтин и се заемете с любимо хоби.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply