Всички се влюбиха в Скандинавската диета, която прави чудеса (СНИМКИ)

Скандинавска диета понижава холестерола и кръвната захар

Скандинавската диета понижава холестерола и кръвната захар, дори и да не доведе до отслабване, сочат проучвания на международен екип от учени, цитирани от електронното издание Юрикалърт.

Дребни плодове, зеленчуци, риба, пълнозърнести храни и рапично масло са основните съставки на този хранителен режим, който през последното десетилетие беше признат за изключителен здравословен, вкусен и устойчив. Диетата може да предотврати затлъстяване и да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, повишено кръвно налягане и висок холестерол.

Досега изследванията на скандинавската диета бяха свързани основно с положителния й ефект за сваляне на тегло. Нов анализ, направен от международни учени под ръководството на Копенхагенския университет, показва, че този хранителен режим е полезен за здравето, независимо дали топи килограми или не.

Изследователи от Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия анализират проби от кръв и урина на 200 души на възраст над 50 години. Всички те са с повишен индекс на телесна маса и по-голям риск от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Участниците са разделени на две групи – едната консумира продукти според препоръките на скандинавската диета, а контролна група е на обичайния си хранителен режим. Наблюдението продължава шест месеца.

Освен свалянето на килограми, изследователите смятат, че причината се крие в уникалния състав на мазнините в скандинавската диета. В този хранителен режим те са от риба, ленено семе, слънчоглед, рапица и други. Освен това липсата на преработени храни и по-малкото количество наситени животински мазнини оказва положително въздействие.

Изследователите подчертават, че загубата на тегло, която често е резултат от скандинавски диетичен модел, все пак остава много важна за цялостните ползи за здравето от този режим на хранене.

 

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply