Първият епизод на „Подкаст: Порция Баланс“ на „Нестле за по-здрави деца“ за балансирано детско меню вече е достъпен онлайн

Приказната аудио кулинарна пиеса, вдъхновена от нуждите на деца и родители с увредено зрение, събира харизмата на Ути Бъчваров, вдъхновението на Йоанна Темелкова, експертизата на д-р Ивелина Герова и подкрепата на Съюза на слепите в България.

Универсалният наръчник за балансирано детско меню „Порция Баланс“, специално създаден от квалифицирани професионалисти в Нестле, посреща настъпването на пролетта с интересна, полезна и забавна кулинарната пиеса – „Подкаст: Порция Баланс“. Аудио форматът е разработен в два епизода, като първият вече е достъпен в YouTube, Spotify и страницата на Нестле България, а вторият ще достигне до слушателите на 5 април с нова доза атрактивно съдържание.

Звездният кулинар в подкаста е харизматичният Ути Бъчваров, а ролята на специалист по хранене и диететика се пада на актрисата, майка и любител готвач Йоанна Темелкова, която е преминала специална подготовка при д-р Ивелина Герова, специалист по хранене и диететика и мениджър Медицинска комуникация за Югоизточен пазар „Нестле Детско хранене“.

В първия епизод на кулинарната пиеса са включени съвети, свързани с ролята на белтъчините в храненето на децата, какво ни дават въглехидратите, кога да ядем плодове и още много полезна информация. А Ути Бъчваров споделя и рецепта за вкусни и здравословни палачинки, но с интересен акцент – вариант с банани. Така деца и родители с нарушено зрение могат да приготвят любимата закуска и по забавен и лесен начин да се приобщят към мисията на Нестле България за балансирано хранене.

„Страстта ми към кулинарните предизвикателства и вкусното здравословно хранене не е тайна – и в професионално, а и в лично отношение, като баща на две малки госпожици. Благодаря на Нестле България и програмата им „Нестле за по-здрави деца“ за поканата да участвам в този проект, с който освен всичко останало приобщаваме деца и родители с увредено зрение към каузата за балансирано и здравословно хранене“, Ути Бъчваров, кулинарен водещ.

Двата епизода на „Подкаст: Порция Баланс“ са само първата стъпка в усилията на Нестле България да направи достъпна за родители и деца с нарушено зрение информация за балансираното хранене. Компанията поема ангажимента да запише всички рецепти от кулинарна книга на „Нестле за по-здрави деца”, базирани на метода „Порция Баланс“, в аудио формат.

„Наръчникът „Порция Баланс“ е част от програмата „Нестле за по-здрави деца“, която вече 11 години се стреми да направи ежедневието на българските деца по-активно и по-балансирано. Тази година за пръв път се обръщаме към деца и родители с нарушено зрение, знак, че непрекъснато се стремим да бъдем все по-полезни и градивни в усилията си да отгледаме едни наистина по-здрави деца, които да имат необходимите навици и знания, свързани със здравословния им растеж и развитие. Новият за програмата формат подкаст следва философията ни по достъпен и забавен начин да образоваме и информираме по тази толкова важна тема“, Нели Ангелова, мениджър Комуникации за Нестле Югоизточен пазар.

8 факта за пълноценно детско меню: 
1. Децата трябва да се хранят поне по 4 пъти на ден;
2. Децата се нуждаят от разнообразно дневно меню, което им предлага всички важни хранителни групи (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, млечни продукти, месо/риба)
3. Децата трябва да ядат по-малко захар, защото това води до затлъстяване и проблеми със зъбите.
4. Консумацията на плодове и зеленчуци в България е под препоръчнаото количество. Само 37.5% от децата ядат плодове и зеленчуци всеки ден;
5. Средната консумация на пълнозърнести храни е 2 пъти седмично сред възрастните и 2.5 пъти седмично сред децата, въпреки че 74% от българите знаят, че пълнозърнестите храни са богати на фибри.
6. Месото може да бъде заменяно с риба или бобови храни;
7. Децата трябва да ядат млечни продукти с ниски нива на мазинини и сол поради съдържанието на калций и витамини А, B, D, в млечните храни.
8. За 38% от родителите в България основен източник на информация за храненето са лекарите и специалистите по хранене и диететика.

Балансираното  хранене е ключово за здравословния растеж и развитие на всяко дете. Точно затова Нестле създава програмата „Нестле за по-здрави деца“ с цел да насърчи балансираното хранене и активния начин на живот при децата на възраст между 3 и 12 години и да помогне на техните родители и учители във възпитаването на позитивни хранителни навици. До момента в България програмата е помогнала на над 30 000 деца да водят по-здравословен начин на живот, а до 2030-та цели да достигне до 50 милиона деца по цял свят. Нашето желание е да помогнем на родителите и учителите, да покажат на техните деца как могат да си набавят всички необходими полезни вещества по здравословен, вкусен и балансиран начин. “Порция Баланс“дава възможност да възпитаме децана си в здравословно хранене, което те после ще предадат на следващото поколение и по този начин ще оставим реален отпечатък в името на здравословното хранене.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply