Грейди Хендрикс с нов прочит на хорър жанра в „Групова терапия за последни момичета“

Най-добрият хорър на Goodreads Choice Awards за 2021 г. излиза на български с оригинално оформление

 

Във филмите на ужасите „последното момиче“ е последният оцелял човек, който стои изправен във финалния кадър точно преди надписите да се завъртят. Това момиче надвива убиеца и триумфира като победител, макар и цялото облято в кръв. Какво обаче става с него, когато сирените заглъхнат и публиката се разотиде? Авторът на бестселъри Грейди Хендрикс дава отговор на този въпрос в „Групова терапия за последни момичета“.

„Групова терапия за последни момичета“ става моментален бестселър на New York Times още с излизането си, а след това печели наградата на Goodreads за най-добър хорър за 2021 г. Artline Studios издава романа на български с оригинално оформление, имитиращо видеокасетите, на които сме гледали класики като „Кошмари на Елм Стрийт“, „Писък“ и „Тексаско клане“. Именно към тези заглавия намигва Грейди Хендрикс – авторът отдава дължимото на култовите филми на ужасите от края на миналия век с нов прочит на познатия жанр.

Главната героиня Линет Таркингтън е истинско „последно момиче“. Преди двайсет и две години тя оцелява след масова касапница, която бележи живота ѝ завинаги. Но не е единствената. Повече от десетилетие Линет е част от специална терапевтична група за жени, които са оцелели след невъобразими събития и се подкрепят взаимно. Всичко се преобръща, когато една от тях не се появява на сбирката и най-лошите страхове на Линет се сбъдват – някой знае за групата и е решен отново да разбие живота им на пух и прах. Последните момичета трябва да се изправят срещу истината за миналото си и реалните опасности, които дебнат в сенките.

Хендрикс е известен с таланта си да съчетава ужас и хумор и „Групова терапия за последни момичета“ не прави изключение. Романът получи множество признания както от читатели, така и от критици. The Guardian споделят, че „не е задължително да сте фен на слашър филмите, за да се насладите на тази остроумна, сладостно насилствена, самоосъзната деконструкция на жанра“. Любителите на ужасите знаят, че т. нар. „слашър“ жанр се характеризира с кървави сцени и има в основата си убиец, решен на всяка цена да отнема животи, следвайки собствен изкривен морален код.

Хитовата книга е задължително четиво за почитателите на ужасите и за всеки, който би искал да попътува в света на хорър киното редом с култовите „последни момичета“, които оцеляват накрая.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply