Нестле България с ключово регенеративно участие в петото издание на форумa „Отговорни производители“ на Мениджър

Иванка Стойнич, мениджър Устойчивост Нестле Югоизточен пазар, маркира основните моменти по пътя на  Нестле към регенеративно земеделие пред гостите на събитието

 

На 6 април се състоя петото издание на годишния форум на Мениджър „Отговорни производители“ в Интер Експо Център, в което панелистът от страна на Нестле – Иванка Стойнич, мениджър Устойчивост за Нестле Югоизточен пазар, се включи още в първия панел на събитието озаглавен „Продоволствена сигурност и достъпност на храните“. В този панел представителя на Нестле се включи с темата „Климатични промени – каква година и какво десетилетие ни очаква“, а това даде възможност на г-жа Стойнич да разкаже полезна и научнообоснована информация относно решенията, действията и комплексната ценностната верига на Нестле по пътя към регенеративно земеделие.

„Искам да засегна една истински важна и актуална тема за всички нас, а именно отпечатъкът на климатичните промени върху храната и действията на Нестле срещу тези изменения. Преди 50 г. си мислехме, че ресурсите са безкрайни и можем да ги използваме завинаги, но вече виждаме ясни сигнали за неверността на това твърдение. Много близо сме до момента, в който климатичните промени могат да станат необратими,  ако не се вземат реални действия. Ще ви споделя малко информация относно какъв отпечатък оставяме – за 50 г. унищожихме 70% от биоразнообразието, всяка година губим 50 млрд. дървета. Както виждате, би било скромно да кажа, че трябва да направим нещо. Затова ние в Нестле се обърнахме хъм регенеративно земеделие. Може и да ви звучи сложно, но основата му се състои в това да се грижим максимално добре за почвата и да я безпокоим колкото се може по-малко.“  сподели Иванка Стойнич, мениджър Устойчивост за Нестле Югоизточен пазар.

След кратката презентация модераторът на панела – Елисавета Якимова, заместник главен редактор на сп. Мениджър – зададе на Иванка Стойнич въпрос, рефлектиращ върху представената тема– „Каква е добавената стойност в този проект и смятате ли, че ще доведете последователи?“

„Предизвикателство е да въвлечем земеделци в този преход към регенеративно земеделие, но след като вече усещаме последствията от климатичните промени, за нас повдигането на осведомеността и даването на информация във връзка с този проблем е от изключително значение. Разбира се, освен теоретични знания трябва да се взимат решения и действия, за да не станат ефектите от климатичните промени необратими. А, както знаем,  качествената промяна винаги идва с поглед към теб самия. Затова Нестле се обърна към себе си, разбра какъв е отпечатъка от действията на компанията и  взе решението да поеме по пътя към регенеративно земеделие и да дадем нашия принос срещу климатичното изменение, а в процеса и да помогнем на местни производители“, сподели Иванка Стойнич, мениджър Устойчивост за Нестле Югоизточен пазар.

Три основни теми бяха на фокус във форума „Отговорни производители – „Продоволствена сигурност и достъпност на храните“, „Чиста храна – качество на храните“ и „Потребители на фокус“.

 

Форумът „Отговорни производители“ се състои за пета година и кани водещи производители на храни и напитки, FMCG и Retail компании, които очертават три от най-важните предизвикателства пред сектора – осигуряване на продоволствена сигурност, високо качество на продукцията и модерен маркетинг. По време на форума местни и международни производители, търговци и браншови организации ще споделят своя опит в преодоляването на негативните последици от войната и климатичните промени. Тази година партньори на събитието бяха, Кауфланд България, Нестле България, Тандем и Lirex.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply