Учени разгадаха на какво се дължат предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт

Американски невролози установиха, че предсмъртните видения на хора в състояние на клинична смърт се дължат на факта, че по това време мозъкът им преминава в специално състояние, много близко по характеристики до съзнанието. Това съобщи в понеделник пресслужбата на Мичиганския държавен университет (МДУ), цитирана от електронното издание „Лайв сайънс“.

„Учените са проследили как се променя работата на мозъка на четирима пациенти в кома, след като са били изключени от животоподдържащите системи. Техните наблюдения показват, че смъртта на пациентите е придружена от рязък изблик на гама активност в мозъка им и тази активност е концентрирана в онези области на темпоралната, теменната и тилната област на мозъка, които са пряко свързани със съзнанието“, се казва в съобщението на МДУ, цитирано от БТА.

Мнозина, преживели клинична смърт по време на операции или по други причини, разказват за това как в състояние, близко до смъртта, са „излезли“ от тялото си, летели са през безкраен тунел и са видели светлина. Сходният характер на повечето подобни истории отдавна е принудил учените да търсят неврофизиологични механизми за появата на подобни възприятия.

Изследователите предполагат, че предсмъртните видения се дължат на факта, че мозъкът изпитва сериозна липса на глюкоза и кислород. Това едновременно води до намаляване на общото ниво на неговата активност, както и до развитието на голям брой хаотични импулси, пораждащи халюцинациите, които хората виждат в състояние на клинична смърт.

Група американски невролози, ръководени от доцент Химо Борхихин от МДУ, са открили първите доказателства, че началото на клиничната смърт не е придружено от изчезване, а от увеличаване на координираната мозъчна активност. Това състояние, както установили Борхихин и нейните колеги, се оказало много подобно по своите характеристики на начина, по който работи нервната система на човек, докато той е в съзнание.

Изследователите стигнали до това заключение, наблюдавайки как се променя мозъчната функция на четирима пациенти, изпаднали в кома преди няколко години в резултат на инфаркт. Всички усилия на лекарите да ги върнат към живота били неуспешни, в резултат на което близките на тези пациенти решиха да ги изключат от системата за изкуствена белодробна вентилация.

Учените са свързали електроенцефалографска система към главата на тези пациенти и за първи път проследиха как мозъчната активност се променя в последните моменти от живота на човека. Измерванията, извършени от Борхихин и нейните колеги, неочаквано показали, че смъртта на мозъка е придружена от рязко повишаване на неговата гама активност, увеличаване на интензивността на колективните трептения на неврони с честота 25-150 херца в темпоралната, париеталната и тилната области на мозъка.

Гама вълните обикновено се произвеждат от мозъка, когато той е в съзнание. Поради тази причина учените смятат, че наличието на техни аналози в умиращия мозък говори в полза на това, че предсмъртните видения при хора в състояние на клинична смърт възникват в резултат на преминаването на мозъка им в състояние, близко до съзнание. Борхихин и нейните колеги се надяват, че допълнителни експерименти и наблюдения ще им помогнат да потвърдят тази теза.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply