Може ли по-големият избор да ни кара да се чувстваме неудовлетворени?

В основополагащото издание „Парадоксът на избора“ психологът Бари Шуорц обяснява защо „повече“ невинаги означава „по-добре“

Независимо дали си избираме чифт дънки в магазина, решаваме какво да гледаме вечер или пък обмисляме промяна в кариерата си, ежедневните решения – големи или малки – са се превърнали в изключително сложна задача поради огромното изобилие от възможности, които днешният свят предоставя.

Може ли наистина изборът – този крайъгълен камък на свободата и самоопределянето – да се е превърнал в психологически товар и започва да вреди на душевното ни здраве и емоционално спокойствие и как да се справим с негативните последствия?

Този важен въпрос изследва една от най-важните научни книги в сферата на психологията – „Парадоксът на избора“ от американския психолог и професор по социалните науки д-р Бари Шуорц.

Превърнало се в основополагащ труд за многобройни изследвания в сферата на маркетинга, мотивацията и продажбите, революционното издание се появява за пръв път и на български език в превод от Елена Филипова (ИК „Сиела“).

По достъпен, увлекателен и зареден с чувство за хумор начин Бари Шуорц разкрива как драматичното нарастване на разнообразните възможности води не до взимането на лесно решение, а допринася значително за развитието на тревожността, стреса и депресията.

Опирайки се на многобройни изследвания в сферата на социалните науки, „Парадоксът на избора“ събира ключови съвети, с помощта на които да се научим да се възползваме максимално най-добре от свободата си. Психологът очертава полезни и лесни за прилагане практики, чрез които да насочим вниманието си към вземането на наистина важните решения, а същевременно да се разтоварим от по-маловажните неща.

От тази книга ще научите:

  • Как се е променил диапазонът на изборите, които хората правят всеки ден, в последните години?
  • Защо ни е толкова трудно да вземаме ежедневни решения?
  • Защо изборът може да ни накара да страдаме?
  • Кои са положителните и отрицателните страни на многото избор?
  • Как да ограничим изборите в живота си до контролируем брой?

Започвайки от най-минималните решения, които ни се налага да вземаме – като избора на продукти в супермаркета, и достигайки до ключови за нашия живот избори – на университет, работа или религия, Бари Шуорц ни предлага начин на живот, в който да се научим да използваме времето си възможно най-умно. Да бъдем дисциплинирани, последователни и уверени – в един забързан свят, който ни принуждава да вземаме решение след решението.

Емблематична за психологията и плашещо актуална, „Парадоксът на избора“ не предлага готови решения, но ще помогне в изграждането на нов начин на мислене, благодарение на който наистина да оценим правото на избор, което животът днес ни предоставя.

„Увлекателно въведение в съвременните психологически изследвания на избора и благополучието.“
Даниъл Канеман

„Парадоксът на избора“ е тазгодишната „задължителна“ книга.
The Guardian

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply