„Коя е билката?“ от Искра Урумова и Елионора Недялкова ни учи да владеем магията на билките в България

Авторката на поредицата „Самодивски сезони“ обединява усилия с потомствена билкарка и създава образователна книга с рецепти, знания и легенди за билките по нашите земи

С поредицата си „Самодивски сезони“ и продължението ѝ „Орисано“ варненската писателка Искра Урумова омая родните читатели и ги разведе из магичния свят на българския фолклор и митове. Сега самодивата на българската литература с фино перо на магьосница се захваща с нова, съвсем истинска история, която ни разказва за билките в България.

Във великолепното издание „Коя е билката?“ Искра Урумова обединява сили с потомствения билкар, фитотерапевт и създател на билкова ферма-работилница „Магическо биле“ Елионора Недялкова. Двете заедно създават полезна, любопитна и образователна книга с рецепти, знания и сказания, свързани с някои от най-често срещаните и използвани български билки.

Скътала сред страниците си мъдрости, сякаш излезли от пожълтелите страници на бабините тефтери, които всеки български дом грижливо пази, „Коя е билката?“ събира познания, поверия и истории, предавани от поколение на поколение по нашите земи.

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, това издание дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.

Има ли билка против страх и стрес? Съществува ли билка за любов? А за предпазване от лошите мисли на другите? Коя е най-мистериозната билка?

В „Коя е билката?“ са поместени отговорите на тези и още много любопитни въпроси, опазени в стари тефтери с рецепти и насочващи бележки, които Елионора Недялкова наследява от поколения билкари в семейството си и продължава да допълва и актуализира.

Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това великолепно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска „Приказка за билките“, която омайва читателите с вълшебна история за произхода на билките.

Ако някога сте се озовавали на диво и приказно място из българските планини и сте се питали „Коя ли е тази билка, какво ли лекува?“, то тази книга е за вас. Тя е перфектното попълнение към багажа за лятната почивка и ще ви води из безкрайните богатства на родната земя.

Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия. И да се превърне в пазител на знанието за поколения напред.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply