Кои са най-уникалните билки в България ще открием на премиерата на новата книга от Искра Урумова във Варна

Авторката на любимата поредица „Самодивски сезони“ ще представи съвместното си издание с потомствения билкар Елионора Недялкова „Коя е билката?“ на 21 юни във Варна

С великолепното илюстровано издание „Коя е билката?“ обичаната писателка Искра Урумова („Откраднато, обречено, опазено“ и „Орисано“) и потомственият билкар и фитотерапевт Елионора Недялкова ни посветиха в рецептите и знанията за 17 билки, които можем да открием в България.

Дни преди най-мистичния български празник Еньовден ви каним заедно да се потопим в магията на българските билки на премиерата на тази полезна и информативна книга, която ни води из безкрайните богатства на родната природа.

Очакваме ви във Варна на 21 юни 2023 г. от 18:30 ч. в двора на Археологическия музей (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 41), където ще си поговорим за поверията, сказанията и мистиката, които билките носят със себе си.

За да бъде още по-красива вечерта, фолклорна формация „Четирилистна детелина“ при НЧ „П. Р. Славейков 1928“ с ръководител Петя Горанова ще ни омае с вълшебните си гласове.

Заповядайте заедно да се насладим на богата доза лятно вълшебство. Защото България е Царството на билките, а всеки един от нас заслужава да се научи как да владее тяхната магия.

От някои от най-разпознаваемите билки като мащерката, лайката и маточината до билки като ашерсоновия оман и теснолистия живовляк, които малко читатели са срещали, „Коя е билката?“ дава ценна информация за лечебните свойства на 17 растения, както и къде виреят, кога се берат и как се съхраняват, за да запазят най-ефикасно свойствата си.

Забравени народни песни, тайнствени поверия и рецепти от миналото намират своето място сред страниците на това прелестно издание, което се превръща в истинско бижу за всяка библиотека с майсторските илюстрации на художничката Таня Минчева. В него почитателите на Искра Урумова ще открият и специална изненада – авторска „Приказка за билките“, която примамва читателите с вълшебна история за произхода на билките.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply