Сиестата влияе на затлъстяването

В неотдавнашно проучване, публикувано в научното списание „Obesity“, екип от испански учени хвърля нова светлина върху връзката между продължителността и мястото на дрямката и няколко метаболитни маркера, включително затлъстяването.

Проучването е проведено с повече от 3000 испанци от Мурсия.

Установено е, че тези, които са подремвали дълго – повече от 30 минути, са имали 2% по-висок индекс на телесна маса – мярка за телесното тегло спрямо ръста, от тези, които не са подремвали.

Освен това рискът от затлъстяване при тях е с 23% по-висок, а рискът от метаболитен синдром – група от заболявания, които увеличават риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, е с 40% по-висок.

От друга страна, рискът от високо кръвно налягане при хората, които дремват за кратко – по-малко от 30 минути, намалява с 21%.

„Дългата дрямка се свързва с увеличаване на индекса на телесната маса на метаболитния синдром, триглицеридите, глюкозата и кръвното налягане“, каза Марта Гараулет, автор на изследването и професор по физиология в Университета на Мурсия, Испания.
„За разлика от нея, когато дрямката е кратка, виждаме, че тя се свързва с намаляване на вероятността от високо кръвно налягане, така че в
известен смисъл дрямката става своеобразен защитен механизъм“.

Проучването стига до заключението, че продължителността на дрямката трябва да се счита за „релевантна при затлъстяването“, но резултатите сочат само „асоциации“, а не официална причина и следствие.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply