Вече са ясни 10-те финалисти от конкурса „Нестле за по-здрави деца“ за учебната 2022/23 година

Географски баланс характеризира отличниците в надпреварата, единствено София участва с двама претенденти 

 

В 6-тото издание на конкурса “Нестле за по-здрави деца” взеха участие 116 проекта, приобщили активно над 10 000 деца. В 10-те номинирани проекта участват между 80 и 100% от децата в съответното училище или детска градина, което е един от важните критерии за оценка на представянето им.

Отличник по този показател е училище „Луи Пастьор“ от София, което е успяло да привлече към програмата 654 деца, което се равнява на пълни 100% от учениците в съответните паралелки. Училището е финалист за втори път в историята на конкурса.

Всички деца са работили едновременно най-малко по три от четирите модула на програмата, а над 90% от номинираните са участвали и в четирите – балансирано хранене, ползите от водата, нуждата от активно движение и грижа за опазване на околната среда.

Тази година особено впечатление прави разнообразието и творческия подход към модулите на всички номинирани участници. Сред най-интересните и креативни проекти на училищата блестят кулинарното състезание, съвместно с професионални готвачи от техникума по хранене, на училище “Димитър Благоев” Велико Търново, книгата с рецепти „Вкусни разказчета“ на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“, Драгичево, наръчникът по здравословно хранене, изготвен от учениците от ПГТ „Пенчо Семов” от Габрово и кампанията „Здравеландия“ на ОУ Христо Ботев, Добрич.

Детските градини са наблегнали на съвместно готвене между малчуганите и техните родители, представени с видеа и вкусно съвместно изяждане на готовата продукция на място в детската градина. С креативния си подход се отличава забавната кампания „Да приготвим зеленчукови и плодови салати, заедно с мама и с тати“ на ДГ „Бисер“, празникът на витамините на ДГ № 4 “Теменужка” – Варна и здравословните пикници, събрали деца, родители и възпитатели на ДГ „Сто усмивки” – София.

„8 добри момента да изпием заедно чаша вода”, „Моята вкусна биоградина“ и обособени кътове за рециклиране са сред най-интересните проекти на детските градини в модулите за важността на водата и грижата за природата.

Сред учениците, най-активни и креативни в модулите за важността на водата и устойчивост са възпитаниците на ОУ Св.Св.Кирил и Методий, които са изработили собствен хотел за насекоми, собствен пречиствателен филтър за вода и макет на морското дъно, а в модула за активен начин на живот и движение се отличават музикалните междучасия, в които учениците играят народни танци на открито на ПГТ „Пенчо Семов“, Габрово, филмовият фестивал „Моите спортни постижения“ на ДГ „100 усмивки“ от София, ретро игрите на открито на училище „Св.св Кирил и Методи“ от Драгичево и разгорещената игра „Гасене на горски пожар“, в която са взели участие учениците от ОУ “Димитър Благоев”, Велико Търново.

След успешното преминаване на обучението на над 10 000 деца, учители и родители заедно отчитат видими резултати – трайно повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци за сметка на по-нездравословните опции, децата сами се сещат да пият по-често вода и избягват подсладените и газирани напитки, играят много повече с връстниците си навън и активно събират боклуците разделно.

Критериите за оценка на проектите включват освен процент активно обхванати от програмата деца, степен и начин на покритие на темите по модулите, автентичност на детския почерк при изготвяне на проектите, креативност и иновативност на подхода, както и идеите на съответните образователни институции за инвестиция на средствата от наградата.

Във всички участвали проекти ясно личи огромната енергия и желание на децата, ентусиазмът на учители и родители да се включат и заедно да измислят нещо забавно и полезно за цялото семейство. Това направи нашата селекция, меко казано, трудна, но вече имаме опит и мисля, че успяхме да подберем най-добрите сред много добрите проекти. Тъй като не за първи път участвам в журито, мога да направя сравнение и убедено считам, че с всяка година проектите на децата стават все по-изобретателни и дават все по-интересна и автентична гледна точка към всяка от темите“ – коментира Мария Тодорова, член на журито и юрист в Нестле България.

Кои ще са финалните победители в двете категории – училища и детски градини, ще научим на финалния тур на 11-ти юли, когато номинираните ще представят пред журито проектите на децата и проектите на институциите за усвояване на паричната награда, предоставена на победителите от Нестле България.

Повече информация за програмата „Нестле за по-здрави деца“ и конкурса вижте на страницата на Нестле България.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply