Проектът е реализиран в българска детска градина и събира на 30 кв. метра всичко необходимо за функционирането на един щастлив град

 

Децата от частната детска градина “Доверие” в гр. София са изградили истински мини – град с домове, магазини, институции и всичко останало, за да се чувстват щастливи в него. Той се нарича “Града на щастливите хора” и е създаден с помощта на образователните продукти LEGO® Education. Благодарение на проекта подрастващите не само са се запознали с устройството на града, различните професии в него и нуждата от добро управление, а и са започнали да се учат на емоционална интелигентност и ценностите на гражданското общество.

Реално проектът, който е реализиран по метода “учене чрез игра” и “учене чрез преживяване”, е залегнал в основата на гражданското образование за най-малките. Екипът на детската градина се стреми да не ограничава децата в рамките на очакваното и допустимото, а да им дава свобода да експериментират. Резултатът е цял нов град, който макар и да не може да бъде открит на картата на България, ще си остане завинаги в спомените на децата, участвали в изграждането му.

На площ от 30 кв.м те са разположили всичко, което според тях на хората им е необходимо, за да бъдат щастливи– магазин със собствена зеленчукова градина, книжарница, уютни домове и паркинг, детска градина и училище. За да бъдат в безопасност – полиция, пожарна и болница, както и детска площадка, въртележка и зоологическа градина, където да се забавляват.

Има дори централен площад, който води към сградата на Общината, където множеството прозорчета олицетворяват отделните административни отдели. Децата свободно разказват, че за да работи добре и в синхрон, градът има нужда от добро управление и кмет. Те знаят и за професиите на хората, които работят в щастливия град.

„Заниманията с LEGO развиват в децата емоционалната интелигентност и поставят основите на тяхното гражданско образование. Чрез играта те научават професиите, тяхното значение и важност, как всяка от тях може да допринесе за щастието на гражданите“, разказва Валентина Венкова от Центъра за творческо обучение, образователна организация, която партнира в проекта.

Подобни игри се оказват изключително привлекателни и за родителите, които, идвайки да поиграят с децата си, се връщат назад в своето детство и се превръщат отново в деца. Екипът на детската градина организира множество тематични занимания за деца и родители. Съвместното им участие дава на възрастните нови идеи как да взаимодействат със своето дете и да прекарват по-голяма част от свободното си време заедно в общи занимания.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply