Дуа Липа ще бъде съдена, че е копирала мегахита си „Levitating“

Федерален съдия в Манхатън реши, че британската поп певица Дуа Липа трябва да бъде съдена по обвинение, че е копирала мегахита си от 2021 г. „Levitating“ от диско песен от 1979 г., съобщи Ройтерс.

Съдия Катрин Полк Файла обяви, че авторите на песента „Wiggle and Giggle All Night“ Ръсел Браун и Санди Линзър ще се опитат да докажат „значително сходство“ между тяхната песен и „Levitating“ на Дуа Липа.

Адвокатите на Липа и на лейбъла й „Уорнър рекърдс“ не са отговорили веднага да запитването за коментар.

В иска, заведен през март 2022 г., се посочва, че „Levitating“ има общи „композиционни елементи“ с „Wiggle“ и най-вече дублира началната мелодия, пише БТА.

Адвокатите на защитата твърдят, че е неправдоподобно да се смята, че 27-годишната Липа е чула „Wiggle“, преди да напише „Levitating“. Съдия Файла посочи, че ищците представят „достатъчно факти“, за да твърдят, че песните са „поразително сходни“, включително имат и общ „повтарящ се ритъм“ и „специфична мелодия“ и това е знак, че Липа трябва да ги е копирала от „Wiggle“.

Решението на съдия Файла не засяга друго твърдение на ищците, че Дуа Липа е копирала и песента „Don Diablo“, чиито права притежават.

„Levitating“ от албума „Future Nostalgia“ оглави класацията на „Билборд“ за сингли в края на 2021 г. и прекара 77 седмици в Топ 100.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply