Откриха картина на Винсент Ван Гог, открадната по време на локдауна

Ценна картина на Винсент Ван Гог, открадната през март 2020 г. по време на локдауна заради коронавирусната пандемия от музея „Сингер Ларен“ в близост до Амстердам, е намерена от нидерландския „Индиана Джоунс на света на изкуството“ Артур Бранд, предаде АФП.

Бранд е известен арт детектив, специализиран в разследването на случаи с откраднати произведения на изкуството.

Творбата „Градината на енорийския свещеник в Нюнен през пролетта на 1884 г.“, оценена на между три и шест милиона евро, е намерена от Артур Бранд в сътрудничество с нидерландската полиция.

По думите на детектива мъж, пожелал да остане анонимен, е върнал картината, увита в калъфка за възглавница и торба, след отправени призиви от страна на полицията и на самия Артур Бранд. Кражбата на картината от музея „Сингер Ларен“ на 30 март 2020 г. влезе в заглавията на вестниците по целия свят, припомня агенцията, цитирана от Дарик.

Местонахождението на картината на Ван Гог  все още не е известно преди две седмици, когато с детектива се свързва мъж, който казва, че иска да я върне.

След като преговарят известно време, Бранд убеждава мъжа, който според него няма нищо общо с кражбата, да върне произведението на изкуството. Творбата датира от началото на кариерата на Ван Гог, преди продуктивният  художник да се заеме с постимпресионистичните си картини като „Слънчогледите“ и поразителните си автопортрети.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply