Как стигнахме дотук и накъде отиваме – 32 „Дигитални истории“ от Георги Караманев за бъдещето на технологиите

Журналистът и IT специалист обяснява на човешки език наглед мистериозния и сложен свят на технологиите

 

От междуредията на журналистиката до алгоритмите на изкуствения интелект – Георги Караманев е човекът, който оставя зад гърба си дългогодишната кариера и детска мечта, за да се впусне в ритъма на програмирането. Но не задълго, защото намира как да съчетае старата и новата си професия. Перфектната симбиоза на тези му две поприща се оказва разказването на „Дигитални истории“.

По време на нова дигитална революция в световен мащаб, стартиралият като сайт проект на Караманев прераства в блестящ сборник с 32 разказа, които обясняват на достъпен език наглед мистериозния и сложен свят на технологиите.

Кой си ти, ChatGpt? Уловиха ли ни окончателно технологиите в мрежите си? И накъде ще ни отведат те?

Георги Караманев разглежда възможностите изкуственият интелект да създава изкуство или да предвижда престъпления; обяснява защо фалшивите новини се разпространяват много по-бързо от реалните, как може да предотвратим това и изследва ролята на социалните мрежи в живота ни. Освен това се спира на въпроси като – ще вярва ли бъдещият ИИ, или ще иска да бъде Бог, какво ще се случи, когато той започне да прилича на човек и ще имаме ли нужда от една Сара Конър, за да избегнем сблъсъка с терминатор и Апокалипсиса?

От съдбата на строителите на съвременния интернет до погледа към евентуалната безкрайност за човечеството – събраните в тази книга текстове ще ви отведат навътре в мрежата, където сред редиците от нули и единици човешките действия имат крайната дума как ще изглежда светът от утре.

Написани с невероятно чувство за хумор, любопитни и все пак задълбочени, тези 32 „Дигитални истории“ са началото на дълъг и почти необятен разговор за бъдещето, което сякаш пристигна с взлом в ежедневието ни и което обаче тепърва ще трябва да осмислим и пренаредим.

А стартиралият на хартия диалог  ще продължи и на 26 октомври, когато от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“  самият Георги Караманев ще ни потопи в своите „Дигитални истории“ заедно с водещия на подкаста „Свръхчовекът“ Георги Ненов и дигиталния артист и фотограф Ивайло Петров.

Каним ви на един отворен разговор за ИИ, книгите и хората.

https://www.facebook.com/events/247781244895046

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply