„Свят, населен с демони“ от Карл Сейгън – книгата, която предвиди света днес, излиза в ново издание

Все така актуалното послание на прочутия учен се появява в ново издание

 

Пророческата „Свят, населен с демони“ или все така актуалното послание към човечеството на един от най-големите умове на XX век – ученият Карл Сейгън  се появява в ново издание.

В нея обичаният и заради вдъхновяващия научнопопулярен сериал „Космос“ учен прави плашещо точна прогноза за пътя на човечеството в свят, в който критичното мислене все повече отстъпва място на невежеството и отрицанието на науката.

Защо на прага на нова технологична революция хората все повече вярват във фалшиви новини, псевдонаучни практики и шарлатанщини? Каква е разликата между истинските и лъжливите изследвания? И как да вземаме решения, когато научната неграмотност бележи своя критичен връх въпреки напредъка на технологиите?

В своята завладяваща книга Сейгън описва нашироко какви митове са властвали през вековете и защо съвременните им форми продължават да се използват както за подмяна на реалността, така и за безогледни измами и манипулации от злонамерени лица, компании и дори политически режими. Той показва колко са вредни за човечеството всички модни увлечения, които заемат все по-голямо място в живота на хората – астрология, магьосничество, житни кръгове, истории за извънземни, подземни или подводни цивилизации, телепатия, хипноза, новоизлюпени и наложени религии и други.

С елегантно чувство за хумор ученият аргументира с богатство от примери и обяснения защо не трябва да се вярва на паранормалните история и критикува обстойно онези, които трупат милионни печалби заради лековерието на хората, а оставят на заден план доказателства и факти, сочещи към смислени обяснения.

В тази книга читателят ще открие не нравствено поучение, а инструменти, чрез които да разпознава фалшивата информация и да използва скептицизма като основа, върху която да развие своето критично мислене.

Защото само така цивилизацията ни би успяла да оцелее и да посрещне бъдещето извън онзи „Свят, населен с демони“, който сами сме създали в опит да преодолеем страховете и безсилието си. А измамната песен на демоните на псевдонауките да бъде заглушена, за да може там, където царува тъмнината на лъжите, да свети светлината на една единствена свещ – науката.

 „Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене… Научният начин на мислене е едновременно творчески и дисциплиниран… Науката ни подканя да изложим фактите, дори и те да не отговарят на собствените ни превзети разбирания… Науката изгради цивилизацията, а псевдонауката ще я разруши.”

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply