Издателство Колибри представя 42 лични разказа, събрани в „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“

От печат излезе сборникът „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“, побрал 42 лични разказа от хора, свързани по един или друг начин с писането и литературата изобщо. Тази книга ни посвещава в техните първи стъпки в четенето и неусетно ни пренася в книгите, които са ги вдъхновили и променили.

Още през 1978 година в „Пътеводител на галактическия стопаджия“ Дъглас Адамс дава отговор на „Великия въпрос за Живота, Вселената и Всичко останало“. Четиридесет и две. Това число обикаля света, бива разнищвано и изследвано, анализирано и свръхинтерпретирано. То се превръща в разпознаваем белег на книгата, а чрез него единствено литературата измежду изкуствата и науките дръзва да застане зад отговор на неотговоримото. В книгата „От авторите и читателите ЗА КНИГИТЕ И ЧЕТЕНЕТО“ ще срещнете имената на забележителни български писатели, автори на съдържание, издатели, журналисти, млади творци и дори деца. Техните истории са едновременно личен пример, през призмата на който ни се иска да повишим интереса и вниманието към книгите и четенето, а и да дадем още посоки за любопитните читатели.

Илюстрациите на Росица Гърджелийска задават приказния тон, с който книгата се превръща в скъпоценност в библиотеката на читателя, който сега, в този момент, си ти. Кои бяха първите книги, които прочете? Кои са авторите, които те вдъхновяват, а книгите, които обичаш да подаряваш? Подари тази книга на някого.

Автори в сборника: Цочо Бояджиев, Яна Букова, Георги Бърдаров, Младен Влашки, Георги Гаврилов, Антонина Георгиева, Георги Господинов, Рая Господинова, Ева Гочева, Яна Дамянова, Кристин Димитрова, Белослава Димитрова, Здравка Евтимова, Йоанна Елми, Стефан Иванов, Димитрина Иванова, Лора Инджова, Кремена Кунева, Аксиния Михайлова, Мария Касимова-Моасе, Митко Новков, Изабел Овчарова, Александрина Пендачанска, Никола Петров, Владимир Полеганов, Васил Попов, Палми Ранчев, Иво Сиромахов, Юлия Спиридонова, Оля Стоянова, Дарин Тенев, Костадин Филипов, Камен Филипов, Зорница Христова, Александър Шпатов, Зузи Аспарухова, Виктория Бешлийска, Христо Блажев, Гергана Гълъбова, Анна Лазарова, Светлозар Желев.

Анна Лазарова завършва специалност „Българска филология” и магистратура „Литературознание“ в СУ „Свети Климент Охридски”. Носител е на над 15 награди в областта на литературата и културата, сред които Голяма награда от Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев”, 2015, втора награда от XXXII Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”, 2015, Национална литературна награда „Георги Черняков“, 2016, награда на Фондация „Блага Димитрова“ за принос в развитието на българската литература и култура, 2016, награда от Националния литературен конкурс „Георги Давидов“ и др. През 2016 г. излиза първата книга с поезия на Анна Лазарова – „Вкъщи всички вечерят отделно”, която е отличена в раздел „Поезия“ на конкурса за дебютна литература „Южна пролет“, както и с Годишната награда на Академия Liber „За концептуален поетичен дебют в книга“. Втората ѝ книга „Детска стая под наем“ излиза през 2023 г. Нейни текстове са поместени на страниците на редица медии, вестници, списания и антологии и са превеждани на арабски, турски, английски, немски, испански и други езици.

Светлозар Желев е работил като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция „Литература“ в „АРТизанин“. Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб „Перото“ в НДК, преподава в СУ.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply