Променя ли се мозъкът по време на бременността?

Изследване с бременни мишки показва мозъчни промени при бъдещи майки, което помага в разбирането на постнаталната депресия, споделя Madamsko

 

Хормонални колебания през бременността водят до промени в мозъчната структура на майката. Работата на учени от лондонския институт Франсис Крик, публикувана в Science, изследва как промените в прогестерона и естрогена влияят на поведението. Специални устройства на главите на мишките разкриват различия в невронната активност в хипоталамуса, който контролира родителското поведение.

„Смятаме, че тези промени, често наричани „baby brain“, причиняват промяна в приоритетите. Девствените мишки се фокусират върху чифтосването. Майките започват да имат стабилно родителско поведение, за да се гарантира оцеляването на малките“, казва д-р Джони Кол, който ръководи изследването в лондонския институт Франсис Крик, пред The ​​Guardian.

„Очарователното е, че тази промяна не се случва при раждането – мозъкът се подготвя много по-рано за тази голяма промяна в живота.“

Човешките майки също изпитват промени в мозъка си, тъй като бременността може да влияе на мозъка до две години. „Мозъците на майките след раждането са по-ефективни в области, които им позволяват да реагират на нуждите на тяхното бебе или за откриване на опасност в тяхната среда.“

„Baby brain“ често е приеман подигравателно и майките се определят като „забравящи“ или „разсеяни“. Според проучване, докладвано в Salon, бременните всъщност имат увеличено сиво вещество в области, отговарящи за емпатия, социално познание и поемане на много задачи.

„Знаем, че женското тяло се променя по време на бременност, за да се подготви за отглеждане на малки. Един пример е производството на мляко, което започва много преди раждането“, каза д-р Кол пред The ​​Guardian.

„Нашето изследване показва, че подобни промени се случват и в мозъка“

„Все още има толкова много неща, които не разбираме за родителството и сигнализирането на хормоните в тялото и мозъка – тези резултати са солидна стъпка в тази посока“, каза проф. Робърт Фроемке от NYU Langone пред The ​​Guardian. 

Родителството е сред най-сложните и трудни поведения, с които ние и другите животни се занимаваме, и няма много място за „проба и грешка“, особено в най-ранните дни след раждането, когато бебетата се нуждаят от много грижи.

Разбирането на това какво се случва с мозъка е от съществено значение и за постнаталните грижи за майката, тъй като следродилната депресия е свързана с хормонални промени в мозъка. Когато сте бременна, нивата на женските хормони естроген и прогестерон са изключително високи. През първите 24 часа след раждането нивата на хормоните бързо се връщат до нормалните нива отпреди бременността. Изследователите смятат, че тази внезапна промяна в нивата на хормоните може да доведе до депресия.

 

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply