Издателство Колибри представя „Родените в полунощ“ от Салман Рушди

Четирeсет години след публикуването си „Родените в полунощ“ се откроява като епохално художествено произведение на един от най-значимите литературни гласове на нашето време. От 3 ноември романът ще бъде в наличност в нов превод като част от „Бисерната поредица“ на издателство „Колибри“.

„Родените в полунощ“ (превод: Надежда Розова, 720 стр., твърди корици, цена: 40 лв.) е едновременно завладяваща семейна сага и впечатляваща картина на една огромна страна и нейните хора – блестящо въплъщение на универсалната човешка комедия. Салим Синай се ражда в полунощ на 15 август 1947 г., в момента, в който е обявена независимостта на Индия. Приветстван от фойерверки, ликуващи тълпи и самия министър-председател Неру, Салим постепенно разбира зловещите последици от това съвпадение. Всяка негова постъпка се отразява и умножава в събития, които променят хода на националните съдбини. Здравето и благосъстоянието му са неразривно свързани с тези на нацията му, а животът му е неразделен, понякога дори неразличим, от историята на неговата страна. Може би най-забележителни са телепатичните сили, които го свързват с 1000 други „родени в полунощ“ в Индия, всички дошли на света в този начален час и дарени с магически способности. Удивителната история на семейство Синай се разгръща пред очите ни – семейни кавги, любовни афери, ужасни болести, чудодейни изцеления. Истинска вихрушка от бедствия и триумфи.

Автор на тринайсет романа, сред които „Срам“, „Ярост“ и „Кишот“, Салман Рушди добива световна известност именно с алегоричния шедьовър Midnight Children (1981), за който получава няколко отличия, в т.ч. награда „Букър“. Книгата два пъти печели и т.нар. Букър на всички Букъри, през 1993 г. и 2008 г., по случай 25-ата и 40-ата годишнина на наградата, а през 2012 г. е адаптирана за голям екран като колаборация между Канада, Великобритания, САЩ и Индия под режисурата на Дийпа Мехта. Посветен на годините, в които Индия се освобождава от британския колониализъм, романът е издаден у нас за пръв път през 2003 г. от „Постскриптум“ със заглавие „Среднощни деца“. В настоящото издание на книгата е включена илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

През 1988 г. романът „Сатанински строфи“ на Рушди предизвиква бурни реакции в ислямския свят, книгата е забранена в много страни, а иранският аятолах обявява автора за вероотстъпник и определя голяма парична награда за убийството му. През август 2022 г. срещу писателя е извършено покушение – той е намушкан с нож, докато изнася лекция на сцената на литературен фестивал в щата Ню Йорк. След тази брутална атака, която го оставя сляп с дясното око и с осакатена лява ръка, Рушди създава есето „Нож: Размисли след опит за убийство“, чиято премиера се очаква на 16 април 2024 г. За писателя тази мемоарна книга е начин „да се отговори на насилието с изкуство“. Преди броени дни, на Панаира на книгата във Франкфурт, той беше удостоен с Наградата за мир на Германската асоциация на книгоиздателите и книгоразпространителите. В речта си авторът на „Сатанински строфи“ благодари за наградата, но отбеляза, че „мирът в момента изглежда като фантазия, родена от употребата на наркотик“.

Стилът на Салман Рушди, смесващ митология и фантазия с реалния живот, често се определя като магически реализъм, а темата за взаимните прониквания, противоречия и недоразумения при преплитането на двата тъй различни свята – света на Изтока и света на Запада – минава като основна нишка през всичките му произведения. Издателство „Колибри“ ще предложи на българските читатели и най-новата му художествена творба, Victory City („Градът на победата“).

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply