Конкурсът „Нестле за по-здрави деца“ с нови правила, улесняващи участието на училищата и детските градини

Заявки за участие се приемат до 15.01.2024

 

Специален фокус на конкурса тази година, носещ допълнителни бонус точки, е върху модула за здравословно и балансирано хранене в отговор на тревожната статистика, която сочи, че към септември 2023 година, 61% от децата на възраст между 6 и 9 години у нас са с наднормено тегло.

С цел да повиши още повече ефективността на програмата и да разшири максимално обхвата й, Нестле България промени и правилата за участие в конкурса и вече всяка образователна институция има свободата да избере най-подходящия за себе си формат – преподаване в час на предоставените от „Нестле за по-здрави деца“ иновативни видео уроци, в съчетание с проекти, разработени от децата по някои от четирите модула на програмата, и/или с организиране на извънкласни занимания по модулите, или със свободни комбинации от трите варианта.

По този начин училищата и детските градини могат да включат още по- ефективно четирите модула на „Нестле за по-здрави деца“ в цялостната си програма, да съобразят календара на активностите с натоварването на децата, както и да комбинират модулите на програмата с друго образователно съдържание.

За успешното представяне в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ е необходимо разработените проекти да обхващат поне един от четирите основни модула – здравословно и балансирано хранене, хидратация, движение и активен начин на живот и грижа за природата.

Добрите примери и практики от предходни години включват организиране на извънкласни спортни игри и състезания, акции по засаждане и отглеждане на дървета, образователни и приключенски игри на открито, организиране на походи и пр.

В областта на проектите е важно да личи автентичния детски почерк в направата, като няма никакви ограничения във формата на проекта – макет, модел, пано, рисунки, есе, пиеса и пр.

За учебната 2023/2024 бонус точки ще носи включване на елемент, насочен към здравословното и балансирано хранене, поради високите нива на затлъстяване в България.

Критериите за оценка на участниците в конкурса са комплексни и включват, както количествени, така и качествени параметри.

Количествената оценка се дава на база брой участници и процент обхванати деца за всяка образователна институция, както и брой проекти и модули.

Качествената оценка обхваща автентичният детски почерк, в който да личи, че децата сами са работили по създаването на проектите, както и творческия и иновативен подход и въображение при представянето им.

Първата награда е парична в размер на 6000 лева, които спечелилата институция може да използва за подобряване на материалната си база, за различни пособия и организиране на дейности за насърчаване на здравословния и активен начин на живот на децата.

За първи път от тази година третата награда не е парична или предметна, а носи допълнителни точки при следващо участие в конкурса.

За да участва в конкурса всяка образователна институция трябва да попълни и изпрати заявка за участие до 15.01.2024 година по имейл до healthierkids@otdoconsult.com с копие до съответното РУО/ Община.

Цялата необходима информация и документи са на разположение на сайта на Нестле България в секцията „Нестле за по-здрави деца“.

Видео уроците са достъпни на адрес: www.nestle.bg/bg/nashiyat-prinos/obrazovatelna-programa-nestle, както и в YouTube канала NESTLÉ Bulgaria.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply