Учени са открили лекарство за ревматоиден артрит

Учени са открили лекарство за ревматоиден артрит, което пациентите могат да си инжектират в стомаха или бедрото, може да помогне за забавяне на развитието на болестта при хора с ранни симптоми или да я спре напълно.

Клинично проучване установи, че абатацептът е „ефективен за предотвратяване на появата“ на РА. Изследователите заявиха, че резултатите, публикувани в Lancet, са „обещаващи“ и могат да бъдат „добра новина за хората, изложени на риск от артрит“, пише БГНЕС.

Абатацепт се предписва на хора, които вече имат РА, но екипът, ръководен от Кралския колеж в Лондон, изследва дали той може да предотврати появата на заболяването при хора, за които се смята, че са в риск.

Лекарството, което се прилага в болница чрез капково приложение или в домашни условия със седмични инжекции, действа, като се насочва към причинителя на възпалението.

Двеста и тринадесет пациенти са били подбрани от 28 болнични клиники за ранен артрит в Обединеното кралство и Нидерландия. Изследователите са преценили, че всички те са с ранен риск от РА.

На 110 от тях е даден абатацепт, а останалите са разпределени в група с плацебо. Очакваният дял на пациентите, които остават без артрит след 12 месеца, е 92,8 % в групата с абатацепт и 69,2 % в групата с плацебо.

След две години 27 (25 %) от членовете на групата с абатацепт са прогресирали до РА в сравнение с 38 (37 %) от групата с плацебо.

Проучването показва и други резултати от употребата на абатацепт, като например по-ниски оценки на болката и по-високи показатели на качеството на живот сред пациентите

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply