Мартин Скорсезе ще получи почетна „Златна мечка“ за цялостен принос

Кинофестивалът „Берлинале“ беше открит с прожекция на ирландски филм с участието на Килиън Мърфи, съобщи АФП. Мърфи е сред фаворитите за наградата „Оскар“ за главна мъжка роля за „Опенхаймер“.

Филмът Small Things Like These („Малки неща като тези“) е киноадаптация на бестселъра на ирландската авторка Клеър Кийган. Той е в включен в конкурсната програма и ще се бори за отличието „Златна мечка“.

Настоящото 74-о поред издание на кинофестивала представя еклектична програма с филми на режисьори и актьори от целия свят – както големи продукции, така и документални филми, политически ангажирани и независими такива.

В Small Things Like These („Малки неща като тези“) участват още британските актриси Мишел Феърли, позната от сериала „Война на тронове“, и Емили Уотсън, играла в „Чернобил“. Филмът разказва практиката на манастирите между 1920 и 1990 г. да дават за осиновяване извънбрачни деца и да експлоатират техните майки. Убедени сме, че тази драма за случилото се на най-уязвимите членове от обществото и за борбата срещу несправедливостта ще намери отглас сред публиката, каза италианецът Карло Шатриан, който е директор за последно издание на кинофестивала заедно с нидерландката Мариете Рисенбек. През следващата година Шатриан и Рисенбек ще бъдат сменени от американката Триша Тътъл.

След звездите, очаквани на „Берлинале“, е и легендарният американски режисьор Мартин Скорсезе, който ще получи почетна „Златна мечка“ за цялостен принос.

Коментирай чрез Facebook

Leave a Reply